14.7.11

«Αναστηλώνοντας» το παρελθόν μας...

Tου Κοσμά Βίδου

* Αν έχεις τύχη διάβαινε, ή μάλλον παίζε. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Βρετανός παίκτης τυχερών παιχνιδιών έσπασε το διεθνές όριο κέρδους βάζοντας στην τσέπη του (είστε καθισμένοι;) 185 εκατ. ευρώ!

* Πληροφοριακά, το ... προηγούμενο ρεκόρ τύχης - κέρδους κατείχε επίσης ένας Βρετανός (το κοκαλάκι της νυχτερίδας έχουν οι υπήκοοι της Ελισάβετ;), ο οποίος παλαιότερα είχε κερδίσει μόλις... 129.818.421 ευρώ. (Εγώ πάντως και με τα 818.421 από αυτά θα ήμουν ευτυχής.)

* Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσάπτει σε λίβυους αντικαθεστωτικούς το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ οι λίβυοι καθεστωτικοί τα σέβονται με το παραπάνω;

* Δικαιοσύνη να σου πετύχει... Και όμως, ατιμώρητους αποφάσισε να αφήσει το δικαστήριο του Ισραήλ τους συνοριακούς φρουρούς που το 2007 φέρονται να σκότωσαν 10χρονη παλαιστίνια μαθήτρια.

* Η επίσημη δικαιολογία; Κρίθηκε ότι είχε παρέλθει υπερβολικά πολύς χρόνος για να επανεξεταστεί η υπόθεση. Τόσος πολύς χρόνος ώστε και η οικογένεια του παιδιού να έχει ξεχάσει την τραγωδία, να έχει γιατρέψει τις πληγές της; Δεν το νομίζω.

***

Κύριε διευθυντά.
Αφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στον θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια την εγκατάλειψη, τον μαρασμό, τα τραγικά αποτελέσματα της επί δεκαετιών κρατικής αδιαφορίας, διάβασα για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες σε 169 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια: με τις αλλαγές σε 20 χώρους να ολοκληρώνονται ως το τέλος του καλοκαιριού και στους υπόλοιπους σε βάση τριετίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος (στο σκίτσο). Ακριβώς επειδή θεωρώ ότι οι χώροι αυτοί (αυτοί, και όχι οι άριστα στοιχισμένες ξαπλώστρες στις παραλίες της Μυκόνου ή στα μπαράκια της Οίας) είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ελπίζω οι υποσχέσεις να μη μείνουν στα χαρτιά. Οπως ελπίζω να μην ξαναντραπώ ποτέ για την πατρίδα μου, όπως ντράπηκα παρατηρώντας στον χώρο του Ραμνούντος τους απειροελάχιστους τουρίστες (προβληματική και η σήμανση που καθόλου δεν σε βοηθάει να φτάσεις ως εκεί) να περιφέρονται σε ένα οικόπεδο χορταριασμένο, ανάμεσα σε ταμπέλες κατεστραμμένες και σβησμένες, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι βλέπουν, πού πηγαίνουν... (Ευτυχώς που στο ταμείο διατίθενται μίνι οδηγοί στα ελληνικά και στα αγγλικά προς 5 ευρώ. Πάλι καλά.)

Μετά τιμής
Πανδώρα

ΥΓ.: Θλιβερές και οι τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις στην Πινακοθήκη Αθηνών σύμφωνα με τις οποίες «Οι αίθουσες είναι κλειστές λόγω ελλείψεως προσωπικού».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: