8.7.11

Ερχεται ρύθμιση για μείωση προστίμων στα αυθαίρετα...


Ρεπορτάζ: Προκόπης Γιόγιακας
Θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το πότε χτίστηκαν ενώ αναθεωρείται όλο το σύστημα για τις κατεδαφίσεις για να γίνει αποτελεσματικό
Ρύθμιση ανάλογη με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων προανήγγειλε χθες για τα αυθαίρετα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οπως... είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον συνολικό προγραμματισμό δράσεων του επόμενου εξαμήνου του υπουργείου, τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε κατηγορίες και θα μειωθούν τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα. Αυτό που συζητείται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει - σε πρώτη φάση - διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά και να δοθεί προθεσμία από 6 έως 8 μήνες για να πληρωθούν τα πρόστιμα.
Ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί όλο το πλαίσιο που αφορά τις κατεδαφίσεις προκείμενου να γίνει αποτελεσματική η διαδικασία. «Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος για τις κατεδαφίσεις», παραδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως το τέλος του 2011 - στον προϋπολογισμό ο στόχος είναι τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο, όπως επισημάνθηκε, θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το «όπλο» του υπουργείου απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, «το περιβαλλοντικό ισοζύγιο», όπως έγινε και με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, όπου μέρος των προστίμων πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο». Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι θα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη (ξεπερνούν τις 2.000) δεν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, νομικά τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει μετά την εφαρμογή του οικιστικού νόμου Τρίτση. Η διευθέτηση του θέματος των αυθαίρετων θα στηριχθεί, όπως ανέφερε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη λογική του «καρότου και του μαστίγιου». Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειωθούν, ωστόσο όσοι δεν πληρώσουν θα είναι αντιμέτωποι με την κατεδάφιση.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα παράνομα κτίσματα θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση για 30-40 χρόνια με την καταβολή ενός προστίμου. Τα πρόστιμα αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, σύμφωνα όμως με πηγές του ΥΠΕΚΑ «όχι υπερβολικά χαμηλότερα».
Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να διατηρηθεί και το τέλος διατήρησης αυθαιρέτων - όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Στις προτάσεις που εξετάζονται είναι επίσης ο ιδιοκτήτης να απαλλάσσεται από αναδρομική καταβολή φόρων, αλλά και από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών έως τη δήλωση του αυθαιρέτου.

Νέοι Επενδυτές. Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφαλαίο της Κτηματολόγιο Α.Ε. - προκειμένου να πάρει τεχνογνωσία και από το εξωτερικό και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κτηματογράφησης - μελετά η κυβέρνηση. «Αν πάμε όπως πάμε, η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν ιδιώτες και τράπεζες στη διαχείριση των κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου, το οποίο - αναμένεται να έχει συγκεντρώσει 1 δισ. ευρω.

Χρήσεις γης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου θα δίνονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης ανά ακίνητο. Θα αξιοποιηθούν και τα ακίνητα του ΥΠΕΚΑ (θα πωληθούν ή θα ενοικιαστούν) όπως η βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: