14.7.11

Ξεκάθαρο το μήνυμα προς τον Μέρντοχ...


Ραγδαίες ήταν, χθες, οι εξελίξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στη Βρετανία, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων από την εφημερίδα News of the World.

Ο όμιλος News Corporation, του... Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, απέσυρε την προσφορά του για την εξαγορά της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεοπτικής εταιρείας BSKyB, μερικές ώρες πριν από την απογευματινή ψηφοφορία στη Βουλή των κοινοτήτων, στην οποία αναμενόταν να ζητηθεί από όλα τα κόμματα να εγκαταλείψει ο βαρόνος του Τύπου τα σχέδιά του να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του BSKyB, του μεγαλύτερου συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καλωσόρισε την είδηση, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «η επιχείρηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να ξεδιαλύνει αυτό το μπέρδεμα και στο να θέσει τον οίκο της σε τάξη».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή των κοινοτήτων, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι μάρτυρες θα καλούνται να δίνουν ένορκες καταθέσεις, προσθέτοντας ότι το αρχικό μέρος της έρευνας θα οδηγήσει στην έκδοση πορίσματος μέσα σε ένα χρόνο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι διόρισε το λόρδο εφέτη, Μπράιαν Λίβισον, ως επικεφαλής της έρευνας, και δήλωσε ότι όποιος ή όποια ενέχεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών μηνυμάτων στη News International, τη θυγατρική της News Corp. στη Βρετανία, που είναι αρμόδια για τις εφημερίδες, δεν θα πρέπει να εργαστεί ποτέ ξανά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο ψηλά κι αν βρισκόταν στη διεύθυνση της εταιρείας.

Εξάλλου, ο Κάμερον είπε ότι η επιτροπή έρευνας θα έχει τη δυνατότητα να καλέσει τους ιδιοκτήτες της εφημερίδας. Ακόμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε να «αλλάξουν όλα» στα μέσα ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοχ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έγιναν πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, που αναμενόταν να οδηγήσει στην έγκριση ομόφωνης απόφασης.

Και τα τρία μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί, έχουν συμφωνήσει να υπερψηφίσουν την πρόταση αυτή, που είναι, όπως θεωρούν, προς το «δημόσιο συμφέρον». «Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή», είπε ο Κάμερον.

Αποχωρεί από τη Βρετανία

Την αποχώρησή του από τη Βρετανία εμφανίζεται να μελετά ο μεγιστάνας των ΜΜΕ. Οπως δημοσίευσε η Wall Street Journal, o αμερικανικός όμιλος News Corp. προσπαθεί, προς το παρόν χωρίς επιτυχία, να πουλήσει όλες τις βρετανικές του εφημερίδες και «έχει κάνει ανεπίσημα κρούσεις σε πιθανούς αγοραστές».

Εκτός από τη News of the World, το τελευταίο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο όμιλος Μέρντοχ, στη Βρετανία, εκδίδει τις εφημερίδες «Sun», «Sunday Times» και «Times of London».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: