20.7.11

Δεν «βλέπει» ΤΕΙΡΕΣΙΑ για κακοπληρωτές ρεύματος η ΡΑΕ...


Τις εναλλακτικές προτάσεις της για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι καταναλωτές προς τις εταιρείες παροχής ρεύματος παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις αλλά και «κόψιμο» του ηλεκτρικού για συμμόρφωση όταν συσσωρεύονται χρέη. Όσον αφορά στο αίτημα των εταιρειών παροχής για...
τη δημιουργία βάσης δεδομένων κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος, τύπου ΤΕΙΡΕΣΙΑ, η ΡΑΕ πέταξε το μπαλάκι στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δηλώνοντας αναρμόδια να αποφανθεί.

Οι προτάσεις της, τονίζει πως είναι εναλλακτικές της δημιουργίας βάσης δεδομένων τύπου ΤΕΙΡΕΣΙΑ και για το θέμα αυτό θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα οι προμηθευτές στην ΑΠΔΠΧ. Σχετικά με τη βάση κακοπληρωτών, προειδοποιεί πως σε παρόμοιο αίτημα του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων προς την ΑΠΔΠΧ, η αρχή το απέρριψε ενώ εξέτασε και κατά πόσον είχαν αναζητηθεί εναλλακτικές μέθοδοι, λιγότερο επαχθείς. Σε πρώτη φάση η ΡΑΕ τονίζει ότι πρέπει να γίνει δημόσιο διαβούλευση για να διερευνηθεί κατά πόσον μπορούν να συγκεντρωθούν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι απαιτείται όντως η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης δεδομένων.

Στις προτάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνονται:

Αποφυγή κακοπληρωτών

Οι εταιρείες να κοιτούν τους προηγούμενους λογαριασμούς για οφειλές ή και να ενημερώνονται από τρίτες πηγές για το ιστορικό του μελλοντικού πελάτη.

Κίνητρα για πληρωμή με πάγιες εντολές

Εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής ρεύματος

Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που δείχνουν τη στιγμιαία κατανάλωση

Μέτρα διαχείρισης οφειλών

Πληρωμή εγγύησης από τον πελάτη

Πληρωμή οφειλών σε δόσεις

Κόψιμο του ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

Απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή...
http://www.laikoyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: