20.7.11

Κρυφτό...

Tου Δημήτρη Μητρόπουλου

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΓΑΙΝΕΙΣ. Μήλο κρύβεσαι. Κάπως έτσι - σαν να παίζουν κρυφτό - είναι οι Γερμανοί σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα.
Η ΑΝΓΚΕΛΑ Μέρκελ επείσθη με τα χίλια ζόρια να... πάει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αύριο. Ηδη όμως η καγκελάριος σχετικοποιεί τη σημασία της απόφασης που πρόκειται να ληφθεί. Μας λέει ότι δεν θα πρόκειται για οριστική λύση για το ελληνικό χρέος. Αρα εικάζουμε ότι το πακέτο θα είναι μικρό.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης ήταν το εθνικό κράτος. Τι κυριαρχία να ασκήσεις όταν οι βιομηχανίες μετεγκαθίστανται εκεί όπου είναι φθηνότερα τα εργατικά χέρια και πιο χαλαρή η περιβαλλοντική νομοθεσία; Ακόμη χειρότερα: τι να κάνεις με το ζεστό χρήμα που μπαινοβγαίνει στο χρηματιστήριο ή τα ομόλογά σου και ανεβοκατεβάζει τα επιτόκια του χρέους σου; Ολα αυτά πριν από τα παράγωγα και τα CDS που ο Γουόρεν Μπάφετ έχει εύστοχα χαρακτηρίσει ως «όπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής».
ΑΥΤΟ ΠΟΥ παρακολουθούμε εδώ και μήνες είναι ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και τις αγορές. Οι αγορές αμφισβητούν την ευρωζώνη γιατί θεωρούν ότι νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική. Ο,τι ξεκίνησε με την Ελλάδα, συνεχίστηκε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία για να περάσει τώρα σαν καλπάζων μεταστατικός καρκίνος στην Ιταλία.
Ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός δεν μασάει. Και πιέζει την Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τη θέση της.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι η πολιτική αγαπά τις αμφίσημες θέσεις. Μια αμφίσημη θέση δεν σε δεσμεύει για την επόμενη κίνησή σου. Ας πούμε οι Γερμανοί έχουν πει πολλές φορές ότι θα στηρίξουν το ευρώ. Δεν λένε όμως με την ίδια ένταση ότι θα στηρίξουν και την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, το Βερολίνο κωλυσιεργεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα εδώ και ενάμιση μήνα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πιέστηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο προκειμένου να μας δοθεί το μεγάλο πακέτο βοήθειας των 125 δισ. ευρώ που θα μας πάει ώς το 2015. Ηταν τόση η πίεση που παραλίγο να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού και, τελικώς, ανασχηματίσθηκε. Το πακέτο όμως ακόμη το περιμένουμε. Αν αύριο δεν μας δοθεί ολόκληρο - τότε οι Ευρωπαίοι εκθέτουν την κυβέρνηση της Αθήνας σε σημαντική πολιτική φθορά χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα.
Η ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΗ εξίσωση του ελληνικού χρέους έχει ως εξής. Κάποιος πρέπει να πάρει χασούρα. Ή ο βορειοευρωπαίος φορολογούμενος που θα μας επιδοτήσει. Ή οι τραπεζίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία που πήραν ομόλογά μας και μας δάνεισαν. Το Βερολίνο θέλει να πάρουν κι αυτοί μέρος της ζημιάς. Αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει βέτο λέγοντας ότι αυτό είναι αναδιάρθρωση, δηλαδή χρεοκοπία. Αρα δεν θα μπορεί να παίρνει ελληνικά χρεόγραφα από τις ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για να τους δίνει ρευστότητα.
ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ κολλήσει. Οπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακόμη και η χειρότερη λύση είναι λύση. Ωστόσο, θα ήταν για μια φορά ευχάριστο η Γερμανία να μας αιφνιδιάσει θετικά.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: