24.7.11

Το μεγάλο τεφτέρι της Βουλής!...


Η δουλειά στο κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής πήγαινε καλά. Εξίσου καλά και οι κρίσιμες επαφές για μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενιωθε αισιόδοξος. Το δήλωσε με έναν τρόπο και στο ... twitter μια μέρα του Απρίλη του 2010: «Είναι μία υπέροχη μέρα στο Λουτράκι και στην Κόρινθο. Σκέφτομαι να πάω για μπάνιο»!
Τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει τη διάθεση στον πρώην ιδιοκτήτη των κυλικείων της Βουλής, Γ. Πιέτρη, ο οποίος προσφάτως πήρε «διαζύγιο» από τη Βουλή έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων.

«Κόπιασε» να πάρει τη δουλειά. Και μέχρι να τα καταφέρει έπειτα από διαγωνισμό του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής, έδωσε πραγματικό «αγώνα» κυρίως επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Λέγεται ότι αρκετοί πολιτικοί παράγοντες, όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., είπαν τον καλό τους λόγο για τον πανέξυπνο επιχειρηματία από την Κόρινθο.

Ο Γ. Πιέτρης ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια με ένα φούρνο. Πλέον διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο catering που συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς και με το Δημόσιο: το ΙΚΑ, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, το υπουργείο Δικαιοσύνης για σίτιση ορισμένων σωφρονιστικών καταστημάτων κ.λπ. Εχει δική του διαφημιστική εταιρεία (με δύο ακόμη συνεταίρους), την DCS, η οποία το 2008 αγόρασε και μία τοπική εφημερίδα της Κορίνθου που λίγο καιρό αργότερα άλλαξε πάλι χέρια.

Το κυλικείο της Βουλής το ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2010. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2009, στο Μέγαρο Αρβανίτη. Ομως, ακόμη και πριν αναλάβει, υπήρχε κακό προηγούμενο με απλήρωτους εργαζόμενους στο κυλικείο. Τον Δεκέμβριο του 2009, οι υπάλληλοι έμειναν χωρίς δώρο Χριστουγέννων και μισθό Δεκεμβρίου. Εξαιτίας συζήτησης του προϋπολογισμού, οι άνθρωποι δουλεύανε από νωρίς το πρωί έως και μετά τις δώδεκα το βράδυ. Η Βουλή κλείνει και κανείς δεν νοιάζεται πώς θα περάσουν τις γιορτές οι εργαζόμενοι που, μέχρι τότε, λέγεται πως πληρώνονταν με δόσεις από τον προηγούμενο επιχειρηματία. Επειτα από πιέσεις κι αφού το θέμα άρχισε να διαρρέει στα ΜΜΕ, πήραν έναντι και ο τότε ιδιοκτήτης έφυγε. Βέβαια, ακόμη χρωστάει δεδουλευμένα.

Και το 2007, όμως, ένας ακόμη ιδιοκτήτης (μεγάλος όμιλος εστιατορίων) ακολουθούσε ανάλογη τακτική και μόνον όταν καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, οι υπεύθυνοι του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προχώρησαν σε νέο διαγωνισμό. Ηταν τέτοιος ο θυμός του επιχειρηματία για τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το θέμα, ώστε λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τη Βουλή, τους έκοψε την έκπτωση που είχαν στο κυλικείο!

Μια τέτοια νοοτροπία κληρονόμησε ο Γ. Πιέτρης. Συμπαθής, ομιλητικός, κοινωνικός και ιδιαίτερα διαχυτικός έδωσε σε όλους την εντύπωση ότι θα αλλάξει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Αλλά; Με το που αναλαμβάνει ευχαριστεί τους «εντολείς» του με ανατιμήσεις των προϊόντων σε κυλικείο και εστιατόριο κατά 30%. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι. Πρόθεσή του να γίνουν ωρομίσθιοι και να κυκλοφορούν εν ώρα εργασίας με μαύρα ρούχα και χρυσή γραβάτα! Ομάδα εργαζομένων διαμαρτύρεται στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος και «επαναφέρει» με σύσταση τον επιχειρηματία.

Ακολουθεί μια περίοδος με σκαμπανεβάσματα και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και σε απανωτές διαμαρτυρίες στον πρόεδρο της Βουλής. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις: «Οι ενοικιαστές των κυλικείων δεν έχουν καταβάλει τα δεδουλευμένα από τα μέσα Μαΐου 2011 και μετά, ενώ δεν καταβάλλουν έως και ενάμιση χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων. Επίσης, ποτέ δεν πληρώνουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών».

Ο Γ. Πιέτρης έχει άλλη άποψη για τα γεγονότα. Δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Οταν ανέλαβα, βρήκα 35 άτομα. Τα έκανα 42. Το 2010 ήταν αρκετά καλή χρονιά για τη Βουλή. Ομως από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά άρχισε να πέφτει η κίνηση του μαγαζιού και θέλησα να κάνω κάποιες περικοπές. Ενημέρωσα τη Βουλή ότι πρέπει να απολύσω 4 με 5 άτομα, να κάνω μείωση μισθών και ζήτησα να μου χαμηλώσουν το ενοίκιο. Δεν τα δεχθήκανε. Ετσι, τον Απρίλιο αποφασίσαμε από κοινού τη λήξη της συνεργασίας».

Υποστηρίζει πως δεν άφησε κανέναν χωρίς ασφάλιση και αποδίδει τη «φασαρία» που έγινε με τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια που είχαν από προηγούμενους ιδιοκτήτες. «Εχω ελεγχθεί πάρα πολλές φορές. Δεν έχουν να μου βρουν τίποτα» επισημαίνει. «Δεν νομίζω ότι ένας επιχειρηματίας του βεληνεκούς του θα παρέβαινε τους κανόνες», μας απάντησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, αντιμετωπίζοντας διστακτικά το θέμα των καταγγελιών των εργαζομένων!

Σε έναν από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας διαπιστώνονται: «...παραβιάσεις εργασιακής νομοθεσίας, περιπτώσεις που δεν διέθεταν καρτέλα αναγραφής ρεπό και εργασιακών ωρών κ.λπ.». Την συγκεκριμένη διαπίστωση, ο Γ. Πιέτρης την αποδίδει στην ευκολία με την οποία η Επιθεώρηση Εργασίας χαρακτηρίζει το καθετί ως «παράβαση».

Ο Χρήστος Κριμπάς, πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου των εργαζομένων στο κυλικείο της Βουλής, δουλεύει εκεί περίπου 10 χρόνια. Υποστηρίζει πως υπάρχει έντονη ανασφάλεια, καθώς «πολλοί ιδιοκτήτες έφυγαν νύχτα χρωστώντας ακόμη δεδουλευμένα στους υπαλλήλους». Το πρόβλημα που είχε προκύψει με τον Γ. Πιέτρη, όπως υποστηρίζει, τελικά λύθηκε έπειτα από συνάντηση του ίδιου με εκπροσώπους της Βουλής.

Το «διαζύγιο» Γ. Πιέτρη-Βουλής ξάφνιασε αρκετούς. Ορισμένοι δυσκολεύονται να πειστούν ότι ο επιχειρηματίας που έχει αναλάβει κατά καιρούς μέχρι και το catering υπουργικών συνεδριάσεων, θα ήταν τόσο... «απρόσεκτος».

Οι εταιρείες του, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του ιστότοπου «Διαύγεια», από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, για ορισμένες ημέρες, είχαν αναλάβει το catering των υπουργικών συνεδριάσεων. Εκδόθηκαν 17 τιμολόγια για δαπάνες δημοσίων σχέσεων (είδη κυλικείου, νερά, καφέδες, κ.λπ.), όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, συνολικής αξίας 5.290 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε παραγγελίες πέντε ημερών...

*«Οι βουλευτές δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα» αντέδρασε ενοχλημένα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν τολμήσαμε (!) να ρωτήσουμε γιατί οι βουλευτές δεν ευαισθητοποι-ήθηκαν περισσότερο για τους εργαζόμενους στο κυλικείο! Ομορφα!
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: