21.7.11

Απέρριψε η Βουλή την Προανακριτική για Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη...


Δεν συγκεντρώθηκαν οι ψήφοι...
Η Βουλή απέρριψε τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων, το οποίο θα είχε την ευθύνη για το νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη και της ουσιαστικής βασιμότητας της, για την υπόθεση της Siemens.

Κατά ...
τη μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στη βάση της πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ' εξακολούθηση, για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).

Από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:

Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.

Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.

Ωστόσο, στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

Ως εκ τούτου η πρόταση αυτή τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στον απόηχο της εκπεφρασμένης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του ελληνικού δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλει αποζημίωση για το σκάνδαλο των προμηθειών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ανέφερε ότι η υπόθεση δεν κλείνει σήμερα, διότι στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη με τη Siemens και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποια μέτρα θα στραφεί εναντίον της μητρικής και θυγατρικής Siemens.

«Υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων, διοικητικών κυρώσεων που θα επιβληθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή προκειμένου να λαμβάνονται σύντομα ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: άθλια συναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης αξιοποίησε το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και πήρε το λόγο καταγγέλλοντας «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», η οποία «δεν θα είχε συντελεστεί αν δεν είχε φύγει από το κόμμα της ΝΔ».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε ότι «για το κουκούλωμα που επιχειρείται έχουν συντελεστεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της υπόθαλψης εγκληματία».

Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων, αναφέρθηκε στις ευθύνες τις περιόδου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι βαφτίστηκε εξοπλιστική δαπάνη, ένα σύστημα ασφαλείας προκειμένου το φαγοπότι να γίνεται με μεγαλύτερη άνεση και ότι «σκοπός ήταν να πάρουμε γουρούνι στο σακί».

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς των κ.κ. Χρυσοχοϊδη, Φλωρίδη και Τσερτικίδη.

«Εγώ δεν είπα ότι πήρανε λεφτά. Αλλά δεν ήταν και εκείνοι υπουργοί; Εγώ είχα τη σφραγίδα του κλέφτη;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης δηλώνοντας ότι δεν ανέχεται από κανέναν να τον τσαλακώνει.

Επιστολή από Γ. Αλογοσκούφη

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής χαρακτήρισε αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή, την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ-Siemens.

Επισήμανε επίσης ότι ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν είχε βάσει νόμου δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ.Βαλυράκης, Π.Ρήγας, Β.Τσόνογλου, Θ.Παπαγεωργίου, Μ. Κυριακοπούλου, Ι. Μιχελογιαννάκης μίλησαν για διαχρονικό σκάνδαλο και διευκρίνισαν ότι η πρόταση τους δεν αφορά μόνο τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, αλλά προτείνει την αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις πολύμηνες έρευνες της εξεταστικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και ως προς τους Αναστάσιο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο.

Απόφαση στην οποία κατέληξε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως είπαν, για το μεν αδίκημα της απιστίας ισχύει η αποσβεστική προθεσμία για δε το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η αποστολή των στοιχείων γίνεται προκειμένου η τακτική δικαιοσύνη να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν κατέθεσε δική της πρόταση για το σκάνδαλο της Siemens επικρίθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είπαν ότι πρόταση της θα ήταν «ηθικά και νομικά απαραίτητη για τον τόπο και τη δημοκρατία».

Το αίτημα να συγκροτηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο μόνο για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, επικρίθηκε σφόδρα από το κόμμα της ΝΔ με τους βουλευτές της Κ. Τζαβάρα, Γρ. Αποστολάκο, Μ. Κόλλια Τσαρουχά να χαρακτηρίζουν πονηρή την συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για ένα «πράσινο» σκάνδαλο.

Ειδικά για τον πρώην υπουργό Γ. Αλογοσκούφη, η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αγνοεί πως με ρητή διάταξη, ο ως υπουργός Οικονομικών δεν είχε αποφασιστικές αρμοδιότητες στη διαχείριση του ΟΤΕ.

Για τον κ. Μαρκογιαννάκη, είπε «τον κατηγορεί τον ΠΑΣΟΚ επειδή έκανε την αποδοχή ενός συστήματος ασφαλείας που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με την ομολογία της Siemens ότι δωροδοκήθηκαν υπουργοί για την παραγγελία αυτή».

Το ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να στοχοποιήσουν τη μήτρα που γεννά φαινόμενα διαφθοράς και σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, δηλαδή, τον καπιταλισμό, τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την απελευθέρωση των αγορών ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για «κουκούλωμα» και συγκάλυψη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Ειδικά για την πρόταση που αναφέρεται στους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, ο Κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε πως είναι «προϊόν συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να πληγούν Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Δ.Παπαδημούλη και Θ.Δρίτσα κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η αλληλεξάρτηση με τα οικονομικά συμφέροντα και ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο.

«Βρήκαμε αυτούς που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και αφήσαμε αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά να μας βγάζουν σήμερα τη γλώσσα» σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης καταγγέλλοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για δικομματικό φιάσκο, συμψηφισμό και μεθοδεύσεις με στόχο τη συγκάλυψη.

Βέβαιη ότι υπάρχει συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των κομμάτων και ότι περιέργως πως παραπέμπονται δύο πρόσωπα.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της γιατί η ΝΔ δεν κατέθεσε με τις υπογραφές 30 βουλευτών τη δική της πρόταση αν και δεν είχε λόγους να μην προχωρήσει η έρευνα γιατί «μέσα της πιστεύει ότι δεν υπήρξε υπουργός της ΝΔ που να πήρε χρήματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέφερε την πρότασή του, η εξεταστική επιτροπή να συγκροτείται με κλήρωση των μελών της και όχι μετά από αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών και αναρωτήθηκε «τι θα πούμε αύριο στην κοινωνία όταν το δικαστήριο έριξε ποινές καθείρξεως σε παιδιά που έριχναν στρακαστρούκες».

Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη στοχοποίησή του, κατήγγειλε, τέλος, με δήλωση του ο πρώην υπουργός Α.Τσοχατζόπουλος, κάνοντας λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης και αναρωτώμενος ποιους και γιατί θέλει καλύπτει η κυβερνητική πλειοψηφία και ποιες ευθύνες θέλει να συσκοτίσει.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: