14.7.11

«Υπουργέ μου, μην ανησυχείς….»


Διαβεβαιώσεις υπαρχηγού δύο 24ωρα πριν την τραγωδία...
Λευκωσία: Πληθαίνουν όλο και περισσότερα τα στοιχεία και οι αναφορές που επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες και στον υπαρχηγό της Ε.Φ, Σάββα Αργυρού, σε σχέση με την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», ο κ. Αργυρού, δύο 24ωρα πριν τη φονική έκρηξη, διαβεβαίωνε... τον υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, στην παρουσία του αρχηγού της Ε.Φ. Πέτρου Τσαλικίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από το κατασχεθέν στρατιωτικό υλικό.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Ε.Φ. συναντήθηκαν με τον κ. Παπακώστα, στο γραφείο του τελευταίου, στο Υπουργείο Άμυνας. Μεταξύ άλλων υπηρεσιακών θεμάτων που διεξήλθαν ήταν και το θέμα του κατασχεθέντος φορτίου.

Ο κ. Παπακώστας ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο ετοιμάστηκε η σχετική έκθεση που ζήτησε επί του θέματος, μετά την αρχική πληροφόρηση που του δόθηκε, για ένα προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο, με σαφείς αναφορές υποτίμησης του βαθμού επικινδυνότητάς του. Συγκεκριμένα, του λέχθηκε ότι λόγω εσωτερικής έκρηξης της πυρίτιδας δημιουργήθηκαν αέρια εντός ενός εμπορευματοκιβωτίου και ακολούθως υπήρξε εκτόνωση. Άρα, τίποτα το ανησυχητικό.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε στον Κώστα Παπακώστα ότι η έκθεση δεν ήταν ακόμη έτοιμη, διαβεβαιώνοντάς τον, παράλληλα, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και όλα αυτά στις 8/7/2011, δηλαδή τέσσερεις ημέρες μετά την πρώτη έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια, για το οποίο μάλιστα υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ουδέποτε τέθηκαν ενώπιον του κ. Παπακώστα οι φωτογραφίες που λήφθηκαν στις 6 Ιουλίου στα διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια, μετά από επιτόπια επίσκεψη αξιωματικών του ΓΕΕΦ στη ναυτική βάση στο Μαρί. Οι φωτογραφίες αφενός αποτύπωναν τον τεράστιο βαθμό επικινδυνότητας των εμπορευματοκιβωτίων, αφού έβλεπε κανείς το πόσο πολύ διογκώθηκαν από τις εσωτερικές εκρήξεις πυρίτιδας, έτοιμα να εκραγούν και, αφετέρου αποκάλυπταν πως δεν ήταν ένα το προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο.

Αυτές λοιπόν τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα, ο κ. Παπακώστας τις είδε για πρώτη φορά δημοσιευμένες στον Τύπο. Βεβαίως οι ευθύνες είναι ασήκωτες για τον Παπακώστα όσο και για τους αρχηγό και υπαρχηγό, που ψάχνουν από χθες να εντοπίσουν ποιος διέρρευσε τα έγγραφα που δημοσίευσε ο «Φ», μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια των χειρισμών που έγιναν.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: