3.7.11

Η αστυνομική θηριωδία δυνάμωσε τις συνελεύσεις...


Αν η σκληρή αστυνομική βία και ο χημικός πόλεμος των περασμένων ημερών αποσκοπούσε στο οριστικό καθάρισμα της πλατείας από τους ενοχλητικούς «αγανακτισμένους», τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα ... από τα πλέον αποτυχημένα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.
Πείσμωσε τον κόσμο, ο οποίος, αντί να γυρίσει φοβισμένος στο σπίτι του, κατέλαβε ξανά την πλατεία.

Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις που έχουν γίνει από τότε που ξεκίνησε το πείραμα της άμεσης δημοκρατίας, στα τέλη Μαΐου. Μέσα σε πραγματικά πανηγυρικό κλίμα, ο κόσμος κατέφθανε κατά εκατοντάδες, θέλοντας να δείξει, όπως πολλοί έλεγαν, ότι «είναι ακόμη ζωντανοί, μεταφορικά και... κυριολεκτικά».

Αλλωστε, η διάθεση φάνηκε κι από την πρώτη φράση που ειπώθηκε από τους διοργανωτές της «Αμεσης Δημοκρατίας»: «Δεν μας τρομάζετε, μας ξεσηκώνετε»...

Πολύ πριν το ρολόι δείξει εννέα, οι πολίτες πήραν τις θέσεις τους στην «κάτω πλατεία», στην οποία, είναι αλήθεια, ήταν έντονη η παρουσία ατόμων που μέχρι πρότινος κινούνταν στις παρυφές της.

Η λαϊκή συνέλευση ξεκίνησε χωρίς καθυστερήσεις και ο κόσμος που προέταξε το χέρι του για να μιλήσει ήταν ίσως περισσότερος από κάθε φορά. Αν και υπήρχε συγκεκριμένη θεματολογία, για το επέκεινα του μεσοπρόθεσμου, αρκετοί ομιλητές θέλησαν με τις τοποθετήσεις τους αφενός να καταγγείλουν την αστυνομική βία του περασμένου διημέρου και, αφετέρου, να δηλώσουν ότι είναι εκεί, παρόντες, με διάθεση να παραμείνουν, κόντρα στα σχέδια που τους επιφυλάσσει το σύστημα εξουσίας:

«Είμαι βαθιά συγκινημένος και χαρούμενος που είμαστε πάλι εδώ. Που σας βλέπω και πάλι όλους. Πιο αποφασιστικούς, πιο αγανακτισμένους. Νόμιζαν ότι θα μας πνίξουν με τα χημικά και δεν θα ξανάρθουμε», ανέφερε ένας ομιλητής.

«Η χούντα της κτηνώδους βίας των μπάτσων, που χτυπούσαν ηλικιωμένους, γιατρούς που περιέθαλπαν πολίτες με ανοιγμένα κεφάλια, απονομιμοποιεί πλήρως την ούτως ή άλλως ανυπόσταστη κυβέρνηση του μνημονίου», είπε κάποιος άλλος.

«Την ώρα που η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή, η πλατεία σήμερα ξαναγέμισε, γιατί ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Δεν θα τους αφήσουμε να δημιουργήσουν μια νέα γενιά, στερώντας της την παιδεία, το μέλλον, την ελπίδα», ανέφερε άλλος ομιλητής.

Καθ' όλη τη διάρκεια, ακούγονταν ανακοινώσεις, για την πραγματοποίηση νέων συνελεύσεων σε γειτονιές και περιφερειακές πλατείες της Αττικής: «Δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομοκρατούν. Μας εξοργίζουν», τόνισε με έμφαση μια κοπέλα από την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Περιστερίου, η οποία μεταφέρθηκε ειδικά προχθές στην πλατεία Συντάγματος.

Στη συνέλευση εκφράστηκε επίσης θερμά η αλληλεγγύη προς τους 17 συλληφθέντες της πλατείας.

Οι «αγανακτισμένοι» δεν έχουν σκοπό να αφήσουν ατιμώρητη την ανεξέλεγκτη κρατική καταστολή. Η ομάδα νομικής υποστήριξης της πλατείας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει δράση: «Μετά τον χημικό πόλεμο που υποστήκαμε όλοι μας τις δύο τελευταίες ημέρες, αποφασίσαμε να κινηθούμε νομικά. Οποιος θέλει να υποβάλει μήνυση ή να καταθέσει ως μάρτυρας, μπορεί να προσέλθει σ' εμάς για να υποβάλουμε ενιαία μήνυση».

Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν επίσης ότι τα θύματα της αστυνομικής βίας μπορούν, εκτός από τη μεμονωμένη προσφυγή τους, να απευθύνονται στη νομική υποστήριξη, εφόσον προσκομίζουν μαζί τους τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά.

Επειδή πάντα όμως, εκτός από το νομικό, υπάρχει και το πρακτικό μέρος, προτάθηκε η διενέργεια σεμιναρίων αυτοάμυνας.

«Μπορεί να υπάρχει δημοκρατική απάντηση στη βία της εξουσίας, συναγωνιστές;» αναρωτήθηκε κάποιος ομιλητής.

«Πόσο μη βίαιη μπορεί να είναι η αντίσταση σε μια τόσο αντιδημοκρατική κοινωνία;» «απάντησε» ρωτώντας ο επόμενος...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: