13.7.11

Το "επιλεκτική" ή το ¨"χρεοκοπία" ακούγεται πιο δυνατά; ...




Toυ Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Ένας υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που απειλείται από το φάσμα της χρεοκοπίας είναι κάτι περισσότερο από υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να είναι υπουργός Εξωτερικών για "τους έξω", ψυχαναλυτής για τον λαό, διπλωμάτης για... το κόμμα του και ενίοτε κονφερασιέ "εντός και εκτός". Πρέπει να απευθύνεται με διαφορετικό τρόπο στο εξωτερικό, και δη στους δανειστές, και αλλιώς στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν, λοιπόν, στο περιθώριο του Eurogroup, ο χοντρούλης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο (σαν βίκινγκ) Φινλανδός ομόλογός του, ή ο Σόϊμπλε, ο Γιούνκερ και ο Ρεν μιλούν ψιθυριστά -αλλά όχι τόσο ώστε να μην ακούν οι πορτογάλοι, ισπανοί, ιρλανδοί και ιταλοί ομοτράπεζοι για να σκιάζονται- για "selected default", για ποιούς λόγους ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όφειλε να μεταφέρει αυτή τη συζήτηση με ευφραδείς τυμπανοκρουσίες στο εσωτερικό της χώρας;
Χθες το βράδυ, σε κάθε σπίτι, σε κάθε καλοκαιρινή συντροφιά, ο ένας ρωτούσε τον άλλο εάν "επιλεκτική χρεοκοπία" -οι σχετικώς αγγλομαθείς ακολουθούσαν τη "γραμμή" Βενιζέλου και μιλούσαν για "selected default", πιστεύοντας πως μόλις έχουν αποφοιτήσει από το LSE- σημαίνει ότι γίνεται στάση πληρωμών, εάν κλείνουν οι τράπεζες και εάν θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη.
Οι διευκρινίσεις του κ. Βενιζέλου δεν ηρέμησαν κανέναν, αφού απευθυνόταν μόνο σε γνώστες και "μυημένους".
Η μη ενεργοποίηση των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), για παράδειγμα, είχε προφανή σκοπό να καθησυχάσει εκείνους που διαβλέπουν κερδοσκοπικά παιχνίδια κάποιων "ευηπόληπτων κυρίων" που έχουν κάνει το Νέα Υόρκη- Αθήνα, Παγκράτι- Κολιάτσου και, ενίοτε, μπαινοβγαίνουν σε κυβερνητικά γραφεία.
Ο απλός κόσμος κοιμήθηκε, χθες βράδυ, με τις δύο εφιαλτικές λέξεις στο προσκεφάλι του: "επιλεκτική χρεοκοπία". Και όλοι καταλαβαίνουν ποιά από τις δύο λέξεις ηχούσε πιο δυνατά.
Πρακτικά, ένας μόνο λόγος μπορεί να υπάρχει για να ρίξει λάδι στη φωτιά ο εμπειρότατος κ. Βενιζέλος. Να είναι, όντως, υπαρκτό και, μάλιστα, να μην απέχει πολύ, χρονικά, η πιθανότητα μιας "selective default".
Για να δικαιωθούν, ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες, όλα όσα "διαρρέουν", ή λέγονται ημιεπισήμως, εδώ και μήνες για αναδιάρθρωση και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Τότε ο πρωθυπουργός και ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου απέρριπταν μετά βδελυγμίας και κατηγορούσαν ως "εθνοπροδότες" όσους υπέθεταν πως έχουμε πάρει του κακού το δρόμο. Τώρα, τι άλλαξε;
Πολλά. Αλλά ας σταθούμε σε ένα βασικό: περίπου 5 δις έπεσε έξω ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου "λουφάζει" τώρα μεταξύ αυθαιρέτων και ενεργειακών προγραμμάτων. Δεν μας εξηγεί πως συνέβη αυτό; Γιατί ουδείς θα μιλούσε για "επιλεκτική χρεοκοπία" εάν αυτό το βάναυσο μνημόνιο υλοποιούνταν (περίπου) κατά γράμμα...
anatropi2020.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: