29.7.11

ΚΥΠΡΟΣ: Χωρίς συμφωνία το τετ α τετ Χριστόφια - Καρογιάν...


Ποιά ονόματα ακούγονται για ανασχημαστισμό
Λευκωσία: Σε παράταση οδηγείται ο διάλογος του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν, διατηρώντας θολό το τοπίο σε σχέση με τη Συνεργασία. Η δίωρη συνάντηση του Προεδρικού χθες δεν διαφοροποίησε τις μεταξύ τους σχέσεις, αφού και οι δύο ηγέτες άκουσαν ο ένας τον άλλο χωρίς τοποθετήσεις και... δεσμεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέλυσε εν εκτάσει την πρότασή του, χωρίς όμως να την επιδώσει γραπτώς στον Πρόεδρο.

Τα αγκάθια, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, παραμένουν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία.

Η νέα συνάντηση Χριστόφια-Καρογιάν θα ξεκαθαρίσει το χρόνο αλλά και το εύρος του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

Το ΑΚΕΛ σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του επέμεινε στη θέση του ότι επείγει για λόγους ουσιαστικούς και επικοινωνιακούς η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, όπως και η πλήρωση όλων των κενών σημαντικών θέσεων, όπως της Γραμματείας για την προεδρία της ΕΕ, την προεδρία του ΓεΣΥ, της ΕΠΑ.

Σταθερή είναι η θέση του ΑΚΕΛ για επιλογή προσωπικοτήτων πέραν του κομματικού του χώρου.

Οι συζητήσεις ονομάτων συνεχίζονται. Το όνομα της επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία, Ανδρούλας Καμιναρά, συζητήθηκε για τη θέση του Μολέσκη, ενώ τα ονόματα του ανώτατου στελέχους της Τρ. Κύπρου κ. Σιαρλή και του πρώην προέδρου της ΟΕΒ κ. Πίττα για υπουργοποίηση. Αναφορές γίνονται σε νυν και τέως γενικούς διευθυντές υπουργείων, άνκαι υπάρχει σκεπτικισμός κατά πόσο είναι σοφό να γίνουν πολιτικοί προϊστάμενοι σε υπουργεία στα οποία υπηρέτησαν ή υπηρετούν.

Οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο μόνος υπουργός που θα αποχωρήσει θα είναι ο Μάρκος Κυπριανού που υπέβαλε την παραίτησή του μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί.

Η εντολή αναμένεται να αναεωθεί για τους:

Νεοκλής Συλικιώτης στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Δημήτρης Ηλιάδης στο Υπουργείο Άμυνας.
Σωτηρούλα χαραλάμπους στο Υπουργείο Εργασίας.
ΧρληστοςΠατσαλίδης στο Υπουργείο Υγείας.
Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή αναμένεται να μετακινηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Νέα κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί πλέον από εβδομάδας αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες με το ΔΗΚΟ.

Για το ΑΚΕΛ προέχει η συγκρότηση κυβέρνησης όσο το δυνατόν πιο ευρείας αποδοχής.

Στον κατάλογο των συζητούμενων ονομάτων προς υπουργοποίηση βρίσκονται πολλά ονόματα πολύ πέραν του χώρου της Αριστεράς. Η τελική διαμόρφωσή του όμως θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του διαλόγου με τον Μάριο Καρογιάν. Μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είναι της Ανδρούλας Καμιναρά για τη θέση Μολέσκη.

Όπως τονίστηκε, θα πρέπει θα διερευνηθούν οι αντιδράσεις της ΕΕ αφού είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Λευκωσία.

Μεταξύ των ονομάτων για υπουργοποίηση συζητούνται του ανώτερου στελέχους της Τράπεζας Κύπρου κ. Σιαρλή, του πρώην προέδρου της ΟΕΒ Ανδρέα Πίττα, γενικών διευθυντών νυν και τέως παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας σκεπτικισμός κατά πόσο είναι σοφό να αξιοποιούνται τέτοια πρόσωπα ως πολιτικοί προϊστάμενοι σε υπουργεία στα οποία υπηρέτησαν.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του ΡΙΚ, επιβεβαίωσε ότι γίνεται ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ για να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί για θητεία πέντε χρόνων και θα την εξαντλήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: