11.7.11

Λουκέτα...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.
ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, το λουκέτο στη «News of the World» είναι εξίσου εντυπωσιακό με τη θεματολογία της ταμπλόιντ δημοσιογραφίας, για την οποία η εφημερίδα αυτή έγινε διάσημη. Ακόμη περισσότερο: το έντυπο ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοκ. Είναι, έστω και στα ...γεράματα, ο «τελευταίος μεγιστάνας» των ΜΜΕ, για να επικαλεστεί κανείς τον τίτλο από το στερνό μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ.
ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ είναι σύμπτωμα του λυκόφωτος των παραδοσιακών μέσων. Αλλά και παρενέργεια αυτού που, στο Λονδίνο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «business as usual», δηλαδή συνήθεις πρακτικές στο τρίγωνο ΜΜΕ, πολιτικής και εξουσίας. Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Μέρντοκ είναι ο εκδότης, του οποίου η υποστήριξη είναι αναγκαία ώστε ένας πολιτικός να μπει στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι συντηρητικός στις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αλλά είναι επίσης πραγματιστής. Ο Τόνι Μπλερ πήγε να τον δει στην Αυστραλία - όπου, λέγεται, τον γοήτευσε. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν του γέμισε το μάτι μέχρι ένα καλοκαιρινό ραντεβού σε σκάφος που έκανε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ πολιτικοί ξέρουν ότι «δεν μπορείς να κερδίσεις κόντρα στη "Sun"». Είναι το άλλο ταμπλόιντ του Μέρντοκ που τσακίζει κόκαλα και απηχεί το κλίμα της μέσης Βρετανίας. Ο Κάμερον, ίσως κι από αδυναμία, πήγε ένα βήμα παραπέρα. Πήρε ως άνθρωπό του για θέματα επικοινωνίας τον Αντι Κούλσον, πρώην διευθυντή της «News of the World». Ολα αυτά όμως είχαν φόντο μια έρευνα για ένα μάλλον σκοτεινό σκάνδαλο. Τις υποκλοπές από δημοσιογράφους της «News of the World» των μηνυμάτων στους τηλεφωνητές κινητών. Οπως συμβαίνει συχνά με τις έρευνες των Αρχών στο εξωτερικό - και ποτέ στην Ελλάδα - το πράγμα άρχισε να βαθαίνει. Υποκλοπές είχαν γίνει εις βάρος της βασιλικής οικογένειας, αλλά και μερικών χιλιάδων διασήμων. Είχαν όμως γίνει και στο κινητό μιας κοπέλας που βρέθηκε δολοφονημένη ή των γονέων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.
Η ΤΑΜΠΛΟΪΝΤ δημοσιογραφία ουδέποτε είχε όρια. Η ανταλλαγή τηλεγραφημάτων ανάμεσα στον Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ και τον ανταποκριτή του στην Αβάνα, Φρέντερικ Ρέμινγκτον, είναι γνωστή. Ρέμινγκτον: «ΟΛΑ ΗΣΥΧΑ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. ΖΗΤΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ». Χερστ: «ΚΑΤΣΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ. ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ. ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ». Αυτά τον Ιανουάριο του 1897, τις παραμονές του ισπανοαμερικανικού πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τότε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εφημερίδες του Χερστ και του Πούλιτζερ ήταν ιδιαίτερα οξύς.
ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ο ανταγωνισμός είναι ακόμη χειρότερος. Η αιμορραγία αναγνωστών και η πίεση του Διαδικτύου κάνει την ανάγκη για εντυπωσιακά - ας μην πούμε: κίτρινα - θέματα ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε τα δημοσιογραφικά επιτελεία του Μέρντοκ δεν απέφυγαν την εκτροπή. Το κλείσιμο της «News of the World» - ενώ ήταν κερδοφόρα - είναι ένας τρόπος να εκτονωθεί η δημόσια κατακραυγή μπας και σωθεί η εικόνα της μαμάς-εταιρείας News International, σε φάση που προσπαθεί να μεγαλώσει το μερίδιό της στην τηλεοπτική πίτα. Ωστόσο, ο συμβολισμός του λουκέτου είναι ισχυρός.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: