23.7.11

ΗΠΑ: Αποχώρησε από τις συνομιλίες για το χρέος ο Τζον Μπένερ


Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και αντικείμενο την αύξηση του ορίου του χρέους ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πριν από την οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών των ΗΠΑ.

Ο ...

Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μπένερ απέρριψε μία «εξαιρετικά δίκαιη συμφωνία» που θα περιελάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Μπένερ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο πρόεδρος είχε αλλάξει τη θέση του και ζητούσε αύξηση της φορολογίας.

Ο Ομπάμα έχει ζητήσει συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου στις 11 τοπική ώρα το Σάββατο (18:00 ώρα Ελλάδας).

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο πρόεδρος Μπένερ αποχώρησε από μία τέτοιου είδους συμφωνία», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου όπου φέρεται να εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος.

«Υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνποι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Πέρα από περικοπές 650 δισ. δολαρίων από το Medicare, το Medicaid και άλλα προγράμματα, ο Ομπάμα είπε ότι προσέφερε περικοπές δαπανών 1 τρισ. Δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων που θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης της φορολογίας εισοδημάτων.

Ο Μπένερ με τη σειρά του είπε ότι είχαν βρεθεί κοντά σε συμφωνία μέχρι που ο Ομπάμα ζήτησε φορολογικές αυξήσεις 400 δισ. Πέρα από την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 800 δισ., μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος.

Για πρώτη φορά, ο Ομπάμα αναφέρθηκε δημοσίως στην πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ. «Αν χρεοκοπήσουμε, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές», είπε.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: