21.7.11

Δεν αποκλείει επιλεκτική χρεοκοπία ο Γιούνκερ...


Τις πληροφορίες ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επιβολής τραπεζικού φόρου για τη χρηματοδοτήση του νέου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Προσπαθούμε να... αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιώμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νεα στοιχεία», είπε.

«Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον τραπεζικό φόρο, σημείωσε πως «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα».

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση για την Ελλάδα να οδηγήσει σε υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί».

Σύμφωνα με το Blοomberg, δήλωσε πως «δεν είμαι υπεύθυνος για να εξηγήσω αν ναι ή όχι θα υπάρξει "επιλεκτική χρεοκοπία". Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτή την πιθανότητα, αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα».

Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: