26.7.11

Φρένο για τα ταξί, γκάζι στο κυβερνητικό έργο ...


Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φορτωμένη η κυβερνητική ατζέντα, αλλά την παράσταση κλέβει η υπόθεση των ταξί. Αν και περιλαμβάνει πληθώρα σημαντικών νομοσχεδίων, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την αφορμή για να πάρει θέση για το ζήτημα ο πρωθυπουργός. Επιχειρώντας έτσι να... εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, λίγες μόνον ώρες πριν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να... «απολογηθεί» ο Γ. Ραγκούσης.

Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Ηλ. Μόσιαλου έδωσε τον τόνο: «Συνεχίζουμε το διάλογο με τους ιδιοκτήτες ταξί, με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κάνοντας, δηλαδή, ένα βήμα πίσω, αλλά καλύπτοντας ταυτόχρονα τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, λέγοντας ότι ο κ. Ραγκούσης επεξεργάζεται ήδη το πλαίσιο του διαλόγου με συγκεκριμένες προτάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξει νέα μέτωπα, δεδομένου ότι λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του Μεσοπρόθεσμου είναι υποχρεωμένη «να απλώσει τραχανά». Χαρακτηριστικό είναι ότι στο υπουργικό συμβούλιο εισάγεται και το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, παρά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου (με αφορμή τα δημοσιεύματα για το οίκημα της μητέρας του).

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα –που «κλείδωσε» για το φθινόπωρο– αλλά και το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα. Μάλιστα, πριν τη συνεδρίαση, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος αφικνείται στην Αθήνα.

Παρ’ ό,τι τέλη Ιουλίου, λοιπόν, μόνον τυπική ή... αποχαιρετιστήρια για το καλοκαίρι δεν είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός θα... ξεκόψει από τους υπουργούς του τις διακοπές και θα ζητήσει γραπτώς χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες –όπως αποκάλυψε το Σάββατο το «Κεφάλαιο»– με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ.

Αύριο πρωί συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με στόχο, όπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός να αφουγκραστεί το κλίμα και να μεταφέρει το μήνυμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς –στην ύστατη, ίσως, προσπάθεια για συναίνεση στο δρόμο για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (το πιθανότερο) ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και την Ολομέλεια της Βουλής, σε συνεδρίαση εν είδει προ ημερησίας διατάξεως.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: