12.7.11

Παράταση της αγωνίας...


Θετικές οι ενδείξεις για συμφωνία αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Θετικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας και για το νέο πακέτο χρηματοδότησής της προέκυψαν από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, αν και παραμένει η αγωνία της ελληνικής πλευράς για το ποια θα είναι η οριστική λύση και το πώς θα την υποδεχθούν οι αγορές.
Στη...
χθεσινή συνεδρίαση οι υπουργοί συμφώνησαν σε βασικές παραμέτρους της λύσης για την Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνονται η παράταση του χρόνου λήξης των ελληνικών ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων του νέου δανεισμού της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επαναγοράς ομολόγων μέσω του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης EFSF.
Μάλιστα σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ειδική επιτροπή θα μελετήσει τις παραμέτρους αυτές για να καταλήξει σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια και σε βελτίωση της βιωσιμότητάς του.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ήταν από τις πλέον δραματικές, τουλάχιστον μετά τον Μάρτιο του 2009, και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίδικο ζήτημα το τι μέλει γενέσθαι με τη συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων, funds κ.λπ.) στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και η γενικότερη θωράκιση της ευρωζώνης, μετά τα σημάδια συναγερμού που εξέπεμψε η Ιταλία και συνακόλουθα η Ισπανία αλλά και η Γαλλία και το Βέλγιο.
Η συνεδρίαση του Eurogroup υποχρεώθηκε σε μικρή διακοπή, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών να επικοινωνήσουν με τους πρωθυπουργούς τους. Ο λόγος ήταν σαφής - όπως το έθεσε εύστοχα στέλεχος της ΕΚΤ «δεν μπορούμε να ζήσουμε πολλές μέρες σαν την Παρασκευή ή τη σημερινή, ο χρόνος τελειώνει επικίνδυνα».
Παρ' όλ' αυτά οι δύο αντιτιθέμενες πλευρές - σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το ελληνικό σκέλος, δηλαδή τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα - παρέμεναν μέχρι τέλους προσκολλημένες στις απόψεις τους: η μεν κεντρική τράπεζα, διά του κ. Τρισέ, αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε λύση θα συνιστούσε πιστωτικό επεισόδιο - σκεπτόμενος προφανώς το βάρος των ελληνικών ομολόγων που κουβαλά η τράπεζα.
Μάλιστα φέρεται να απείλησε ότι θα αποκόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο.

Προτάσεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κατατέθηκαν δύο προτάσεις για το ελληνικό χρέος και το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Η μία, των γερμανικών τραπεζών, για ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014 με άλλα επταετούς διάρκειας (και ασαφές το «εθελοντικό» σκέλος) και η άλλη - πιο ριζοσπαστική - για εθελοντικό hair cut μέρους του ελληνικού χρέους.
Εγκυρες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στα «ΝΕΑ», έλεγαν πως η ελληνική κυβέρνηση προτιμά εκείνη τη λύση που θα ελαφρύνει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας. «Εάν αυτό σημαίνει κούρεμα, ή κάποια άλλη μορφή που οι οίκοι θα χαρακτηρίσουν επιλεκτική χρεοκοπία, χρεοκοπία ή κάτι άλλο, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου», έλεγε καλά ενημερωμένο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την όποια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. «Εμείς έχουμε γραμμή και ξέρουμε και πώς να καλύψουμε τις τράπεζές μας», τόνιζε η ίδια πηγή.
Σε μια σαφή ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται σε δύο σημεία αιχμής: το ένα είναι η απόφαση να δοθεί τελικώς ευελιξία στον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF για επαναγορά ομολόγων - κάτι που απευχόταν η Γερμανία - καθώς και η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια «διάσωσης» της Ελλάδας.
Παρ' όλ' αυτά η αβεβαιότητα παραμένει για το τι θα γίνει με την ευρωζώνη συνολικά...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: