16.7.11

Κάλπες ανάχωμα στα γκάλοπ...


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Με έναν συνδυασμό κινήσεων, παράλληλων με την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση, που θα έχει ως άξονες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για θέματα του πολιτικού συστήματος και της οργάνωσης του κράτους, την εσωκομματική ανασυγκρότηση και ένα ...
πυρ ομαδόν κατά του Αν. Σαμαρά, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν στους επόμενους μήνες να ανακόψουν τη ραγδαία δημοσκοπική πτώση τους και την αντίστοιχη άνοδο της Ν.Δ. και να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα.

Το «πράσινο σχέδιο επί χάρτου», που θα εξελίσσεται παράλληλα με την κυβερνητική προσπάθεια ρύθμισης του χρέους και χορήγησης νέου δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:

1Το δημοψήφισμα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει το φθινόπωρο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο διεξαγωγής του και τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν τα ερωτήματα. Ηδη ο πρωθυπουργός πριν από μερικές μέρες είχε σύσκεψη για το θέμα με τους υπουργούς Εσωτερικών Χ. Καστανίδη και Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.

Μπορεί οι ανάγκες του τόπου να είναι επικεντρωμένες στην οικονομία και οι πολίτες να είναι σε απόγνωση λόγω των περικοπών και των σκληρών μέτρων, ο κ. Παπανδρέου ωστόσο θέλει να πάρει το ρίσκο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, κυρίως για θέματα αλλαγής του πολιτικού συστήματος και οργάνωσης του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τέσσερα ερωτήματα και πιθανόν σε αυτά να περιλαμβάνονται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ο αριθμός και τα προνόμια των βουλευτών. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος, λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα είναι ικανοποιητική και θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκτονωθούν. Παρ' όλα αυτά, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητά του σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

2 Την επίθεση στη Ν.Δ., που έχει ως στόχο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη ότι ο Αν. Σαμαράς «κάνει αντίσταση στην τρόικα εκ του ασφαλούς, μοιράζει επιταγές χωρίς αντίκρισμα με ανεύθυνο τρόπο, μόνο και μόνο για να παραπλανήσει τους πολίτες και να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές».

Τα πρώτα δείγματα αυτής της τακτικής εκδηλώθηκαν το τελευταίο διήμερο, με τον Γ. Παπανδρέου, στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να κατηγορεί τη Ν.Δ. για «καιροσκοπισμό», τον Β. Βενιζέλο να μιλάει για «δημαγωγία επικίνδυνη για τους πολίτες και το μέλλον του τόπου» και πολλά μέλη της κυβέρνησης (Θ. Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Παπουτσής κ.ά. κάνουν λόγο στο υπουργικό συμβούλιο για τον «τυχοδιωκτισμό του Αν. Σαμαρά».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικα στελέχη, εκ των υστέρων κρίνοντας, υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η ιστορία της συναίνεσης, που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από την τρόικα, όχι μόνο δεν έφερε αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως έδωσε την ευκαιρία στον Αν. Σαμαρά, όπως λένε, «να λέει συνεχώς "όχι" και να να εμφανίζεται με έναν άκρατο λαϊκισμό ως η μόνη φωνή που αντιστέκεται, πετυχαίνοντας να αυξήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ., αυξάνοντας και τα δημοσκοπικά ποσοστά της».

Το... φλερτ της συναίνεσης στο εξής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιοριστεί σε ορισμένες προσκλήσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου προς τη Ν.Δ. για συνεννόηση σε επιμέρους θέματα, ενώ όλα τα άλλα στελέχη θα σηκώσουν τους τόνους...

3 Την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την συνδιάσκεψη αναμένεται να εκδηλωθούν μεγάλες εσωκομματικές συγκρούσεις για την κυβερνητική πολιτική, καθώς ήδη πολλά στελέχη σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός και με το άλλο εντός κόμματος λόγω διαφωνιών. Στην Ιπποκράτους όμως υποστηρίζουν, ίσως με υπερβολική αισιοδοξία, ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας ενότητας και συσπείρωσης. Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις είναι, λένε στο ΠΑΣΟΚ, «να συμφωνήσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη και αυτό να περάσει και στην οργανωμένη βάση, ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να μην εκφράζει την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως αναγκαία για να σωθεί η χώρα και σε τούτη τη στιγμή, αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ». *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: