20.7.11

Αλληλεγγύη προς Ελλάδα ζητούν τα ευρω-συνδικάτα...


Την ανάγκη να επιδείξει η ευρωζώνη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή της η νέα Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ.
Ειδικότερα, απαντώντας στο περιοδικό Europolitique σε ερώτηση για το τι ακριβώς σημαίνει το «σύμφωνο αλληλεγγύης» που πρότεινε... πρόσφατα η Ομοσπονδία αναφορικά με την Ελλάδα, η Μπ. Σεγκόλ απαντά ότι «το να σώσουμε την Ελλάδα σημαίνει κυρίως να σώσουμε την ευρωζώνη και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει, λοιπόν, να επιμείνουμε σε αυτή την αλληλεγγύη. Γι' αυτό το λόγο εμείς προτείνουμε «ένα σύμφωνο αλληλεγγύης» τόσο οικονομικό, όσο και ηθικό. Ακόμα κι αν είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έπρεπε να παραποιήσουν τα (στατιστικά) στοιχεία, δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτήν το αδύνατο. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ακόμα κι αν εφαρμόσει το σχέδιο λιτότητας. Αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε ορισμένους πολιτικούς, ακόμα κι αν δεν το λένε στους διαδρόμους».

Σε ερώτηση για το τι αναμένει από την αυριανή σύνοδο κορυφής η Μπ. Σεγκόλ απαντά ότι «είναι η στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να παρουσιάσουν ένα ξεκάθαρο και μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά με αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη. Και αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλισθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Για εμάς αυτές οι λύσεις είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με μία σειρά στοιχείων: είμαστε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και άλλων οικονομικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ένα τμήμα του χρέους. Επίσης είμαστε υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία. Τέλος υποστηρίζουμε ένα σύστημα δίκαιης φορολογίας που θα έθετε τέλος στη φοροδιαφυγή».

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: