8.7.11

Σκόπιμη η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του δημοσίου;..


Γνώριζαν οι υπεύθυνοι της ΥΠΑΔ ΑΧΑΙΑΣ αλλά και το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ ότι η σύμβαση έργου των ελεγκτών ιατρών θα λήξει 29-06-2011 και όμως άφησαν το ταμείο γυμνό και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου σε... περιπλάνηση.

Έξι (6) ελεγκτές ιατροί παραιτήθηκαν από...


την ΥΠΑΔ ΑΧΑΙΑΣ την 29 και 30-06-11 αφού έληξε η σύμβαση έργου τους με το Ταμείο με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του δημοσίου να οδηγούνται με ανακοίνωση της ΥΠΑΔ ΑΧΑΙΑΣ από την 30-06-2011 στο ΤΥΔΚΥ ΑΧΑΙΑΣ (Ταμείο δημοτικών υπαλλήλων) όπου διαθέτει έναν (1) μόνο γιατρό!

Αυτή η «ηθελημένη» ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Δημοσίου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε έγκαιρα προβλεφθεί από την κεντρική διοίκηση του ταμείου και τον διοικητή κ. Σουλιώτη, η ανανέωση της σύμβασης των ελεγκτών ή η πρόσληψη νέων, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τους ελέγχους των ασφαλισμένων. Παράλληλα είναι γνωστό πως υπάρχουν ειδικευμένοι γενικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας κάθε νομού που έχουν προσληφθεί από το 2003 και 2004 ως ελεγκτές ιατροί που αμείβονται και οι οποίοι θα μπορούσαν έστω και προσωρινά να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ιατρικών πράξεων, εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, τώρα που δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα.



Κάθε μέρα από τις πέντε το πρωί συνωστίζονται εκατοντάδες ασφαλισμένοι στα γραφεία του ΤΥΔΚΥ ΑΧΑΙΑΣ, για να πάρουν αριθμό προτεραιότητος, ενώ οι υπάλληλοι έρχονται στις 07,30π.μ Οι ουρές φθάνουν από τον τρίτο όροφο ως το ισόγειο. Οι ασφαλισμένοι όχι μόνον δεν εξυπηρετούνται αποτελεσματικά, αλλά λόγω της πολύωρης αναμονής και μετά την 16:00 μμ διαπληκτίζονται και προκαλούνται διαφόρων ειδών εντάσεις μεταξύ τους. Σημειώνεται ότι με ευθύνη της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΑΔ και του τομέα ΥΔΚΥ στο ΤΥΔΚΥ ΑΧΑΙΑΣ δεν έχει εκλεγεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο προϊστά-μενος της υπηρεσίας, αλλά έχει ορισθεί αναπληρωτής προϊστάμενος με όλες τις δυσλειτουργίες που αυτό συνεπάγεται για την τοπική υπηρεσία.



Η τακτική που ακολουθήθηκε κεντρικά και τοπικά από τον ΟΠΑΔ αναδεικνύει: α) την επιπολαιότητα με την οποία ο ΟΠΑΔ διαμορφώνει την λειτουργία του β) την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους του γ) η πρόσληψη ακόμα και ανειδίκευτων γιατρών όπως προβλέπεται στην περισυνή υπουργική απόφαση σηματοδοτεί το μη έλεγχο αφού οι ανειδίκευτοι γιατροί θα ελέγχουν τους ειδικευμένους! Το θέμα του ελέγχου των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, αν υπάρχει πράγματι η διάθεση για εξορθολογισμό των δαπανών και για ουσιαστικό έλεγχο που θα προστατεύει τις δαπάνες κάθε ταμείου. Είναι, για παράδειγμα αντιδεοντολογικό να προσλαμβάνονται ή να ορίζονται ως ελεγκτές μη ειδικευμένοι γιατροί και να πραγματοποιούν έλεγχο σε ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις ειδι-κευμένων γιατρών, πράξη που απαιτεί και πλήρεις γνώσεις ιατρικής.

H απόφαση του ΥΥΚΑ κ.Λοβέρδου την 4-7-2011 με αρ.πρωτ.υ4α/οικ.74764 για «θεωρήσεις εντολών υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ από 1η Ιουλίου 2011 και μέχρι πλήρωσης των θέσεων των ελεγκτών ιατρών του ΟΠΑΔ, μπορούν να γίνονται από έναν ή δύο ιατρούς που υπηρετούν στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων» είναι ημίμετρο αφού και οι νοσοκομειακοί ιατροί δεν είναι ενημερωμένοι για την νομοθεσία και τις εγκυκλίους του ταμείου άρα δεν μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεπάγεται.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: