7.7.11

Κρίση χρέους: Διαπραγματεύσεις σε κλίμα αβεβαιότητας...


Σε κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζονται στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να εντείνεται η νευρικότητα στις αγορές και να αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι ...τραπεζίτες δεν περιορίζονται μόνο στη γαλλική πρόταση, αλλά εξετάζουν διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων η εισαγωγή των ευρωομολόγων, η μετακύλιση του χρέους και η επαναφορά των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Γερμανία επανέφερε την πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες ομολογιούχους μετά τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης ότι η υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης για μετακύλιση μπορεί να θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία».

Στο μεταξύ, οργή προκάλεσε η υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τη Moody's. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ απηύθυνε αυστηρές συστάσεις προς τους οίκους, προειδοποιώντας ότι η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή μπορεί να αφαιρέσει τις άδειές τους, εφόσον κρίνει ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Ένωσης.

Εξάλλου, την Τετάρτη η S&P προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την ανακοίνωσή της πως θα κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε περίπτωση που υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση.

Απαντώντας στις επικρίσεις, η S&P υποστηρίζει ότι τοποθετήθηκε με βάση της πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υποβαθμίσει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα πριν λάβει γνώση των οριστικών αποφάσεων. Το σημείο που αμφισβήτησε ιδιαίτερα είναι η μακρά διάρκεια των ομολόγων τα οποία θα μετακυλιστούν, δηλαδή τα 30 έτη.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: