5.7.11

Το FBI οδήγησε τον Χεμινγουέι στην αυτοκτονία;...


50 χρόνια έχουν περάσει από την αυτοκτονία του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα τι τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα. Πολλοί πιστεύουν ότι έπασχε από κάποια σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας ή ... από κατάθλιψη, όμως ο φίλος του συγγραφέα, Α.Ε. Χότσνερ, υποστηρίζει ότι ο Χέμινγουεϊ οδηγήθηκε στην απελπισία από τη στενή παρακολούθηση του FBI, που τον υποψιαζόταν για συναλλαγές με την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.
Ο Χότσνερ αναφέρει δύο περιστατικά κατά τα οποία ο Χέμινγουεϊ του εκμυστηρεύτηκε ότι το FBI είχε βάλει κοριούς στο αυτοκίνητό του και το τηλέφωνό του, ενώ έλεγχε και την αλληλογραφία του, ενώ του υπέδειξε πράκτορες του FBI που τον παρακολουθούσαν όπου κι αν πήγαινε. Σύμφωνα με τον Χότσνερ, ο φόβος αυτός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να αυτοκτονήσει.
Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι επρόκειτο για παρανοϊκούς και υπερβολικούς φόβους του Χέμινγουεϊ που οφείλονταν στην ψυχολογική διαταραχή που αντιμετώπιζε, όμως στη δεκαετία του 1980, όταν δημοσιοποιήθηκε το αρχείο του FBI για τον συγγραφέα, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του Χέμινγουεϊ, αφού υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για την αντιφασιστική του δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το «ενδιαφέρον» αυτό καταλάγιασε το 1960, όταν και εισήχθη σε κλινική. Indexonline
enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια: