19.7.11

Financial Times: Πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 20 δισ. ευρώ...


Σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times κάνουν αναφορά σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 20 δισ. ευρώ, για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, που περιλαμβάνει το σχέδιο για το νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το νέο πακέτο αρωγής προς...

την Ελλάδα ύψους 115 δισ. ευρώ έχουν επικεντρωθεί στη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μην δανείζει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, αν κηρυχτεί στάση πληρωμών στα εθνικά ομόλογα.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα η προσωρινή στάση πληρωμών αναμένεται να κηρυχθεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που αναγκάζει τους ρυθμιστές να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Χαρακτηριστικά δε αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πυρετώδεις συνομιλίες ώστε να εξασφαλίσουν μια συμφωνία διάσωσης εγκαίρως για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Με βάση μια πρόταση που συζητείται, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη προσφέρει εγγυήσεις για 30 δισ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν τα έχει αποδεχτεί ως εγγυήσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν ενεργοποιηθεί το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Ακόμη, οι Financial Times αναφέρουν πως μια άλλη πρόταση αναφέρεται στην παροχή εξουσιοδότησης από την ΕΚΤ στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να διαθέσει περισσότερη βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, ήτοι άμεσα δάνεια που θα παρακάμπτουν την ΕΚΤ.

Με τις μεθόδους αυτές, στο όλο και ακριβότερο πρόγραμμα διάσωσης, προστίθενται 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μείνουν αποκομμένες από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: