4.7.11

Διαμαρτυρία της ΑΧΕΠΑ για τον Άγιο Νικόλαο Ground Zero...


Με βασικό αίτημα την άμεση ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, του μοναδικού χώρου λατρείας που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δεκάδες μέλη και φίλοι της ΑΧΕΠΑ διαδήλωσαν το απόγευμα της... προπερασμένης Κυριακής στο χώρο του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου στο νότιο Μανχάταν. «Rebuild now» και «Cut the Red Tape» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Αντικρύζοντας το απέραντο εργοτάξιο στο οποίο έχει μετατραπεί το Ground Zero, με τα οικοδομικά συνεργεία να εργάζονται για την ολοκλήρωση του πανύψηλου ουρανοξύστη One World Trade Center και των άλλων κτισμάτων που θα το περιστοιχίζουν, οι ομογενείς διαδηλωτές, έχοντας στο πλευρό τους και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, επανέλαβαν το αδιαπραγμάτευτο αίτημα να ανοικοδομηθεί ο ιστορικός ναός και να λάβει την θέση που νόμιμα του ανήκει στο νέο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.

Απαίτησαν δε από τους Κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο και της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι, στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται η Λιμενική Αρχή (Port Authority of NY & NJ) που ελέγχει το χώρο του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου, να παρέμβουν δυναμικά ώστε να σταματήσει η γραφειοκρατία και να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για να ξαναχτιστεί ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου είχε η 6η Περιφέρεια της ΑΧΕΠΑ και ο κυβερνήτης της Τζιμ Κόκοτας, ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο πρώην πολιτειακός βουλευτής Μάθιου Μυρώνης.

«Είναι ντροπή για τη Λιμενική Αρχή το ότι 10 χρόνια μετά, δεν έχει χτιστεί ακόμα ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος σημαίνει τόσα πολλά για την κοινότητά μας», βροντοφώναξε ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας, προσθέτοντας ότι αποτελεί ακόμα “έγκλημα” και το γεγονός ότι «αναγκαζόμαστε σήμερα να ικετεύουμε τις αρχές για να ανεγερθεί ο ναός στο οικόπεδο που νόμιμα και δικαιωματικά του ανήκει».

Ο κ. Καρακώστας επισήμανε ότι η ΑΧΕΠΑ έχει ήδη αποστείλει στον εκτελεστικό διευθυντή του Port Authority, Κρίστοφερ Γουόρντ δύο επιστολές με πάνω από 30,000 υπογραφές πολιτών για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. «Μας αγνόησε», είπε, «και αυτό είναι το χειρότερο πράγμα για έναν πολιτικό, γιατί εμείς θα είμαστε εδώ», και πρόσθεσε ότι την ευθύνη πλέον θα φέρουν οι δύο κυβερνήτες, οι οποίοι πρέπει να ανταποκριθούν στο δίκαιο αυτό αίτημα.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ τόνισε ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου απέκτησε εθνική σημασία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας για την ανοικοδόμησή του θα συνεχιστεί δυναμικά.

«Ας ελπίσουμε ότι οι προσευχές μας θα εισακουσθούν και μακάρι πολύ σύντομα να ακούσουμε ευχάριστα νέα για τον Αγιο Νικόλαο», τόνισε ο π. Ιωάννης Ρώμας, ο προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας, που υπηρετεί σήμερα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, όπου εκκλησιάζονται αρκετοί ενορίτες του Αγίου Νικολάου.

Ο π. Ρώμας εξέφρασε ευχαριστίες προς την ΑΧΕΠΑ και τον πρόεδρό της Νίκο Καρακώστα για την υποστήριξή τους.

«Το οφείλουμε στην Ορθοδοξία, το οφείλουμε στον Αγιο Νικόλαο, το οφείλουμε στους κατοίκους της πόλης αυτής, της Πολιτείας και της χώρας μας ολόκληρης, να ξαναχτίσουμε τον Αγιο Νικόλαο», τόνισε ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Μπρούκλυν, Μάρτι Γκόλντεν, καλώντας την Πολιτεία να αναλάβει δράση, και λέγοντας πως μόνο η ανέγερση του Αγίου Νικολάου μπορεί να επουλώσει τις πληγές από τα τρομακτικά εκείνα χτυπήματα, 10 χρόνια πριν.

Τη φωνή της ένωσε τους διαδηλωτές και η πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία κάλεσε τον εκτελεστικό διευθυντή του Port Authority, Κρις Γουόρντ και τους Κυβερνήτες Κουόμο και Κρίστι να εργαστούν μαζί με την ελληνορθόδοξη κοινότητα για την ανέγερση του ναού.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο πρώην πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ενώ μηνύματα απέστειλαν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά.

Τονίζοντας ότι η ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου ξεκινά από το μακρινό 1916, ο

πρώην υποψήφιος βουλευτής, Τζορτζ Δήμος, αναφέρθηκε στην αθέτηση από την πλευρά του Port Authority της συμφωνίας για ανέγερση του ναού στο 130 Liberty St και τη μονομερή διακοπή των συνομιλιών με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία από κοινού με την κοινότητα του Αγίου Νικολάου- προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Λιμενικής Αρχής τον περασμένο Φεβρουάριο.

«To Port Authority αρνείται πεισματικά να κάνει αυτό που πρέπει για τον Αγιο Νικόλαο. Για πόσο καιρό όμως θα αρνείται;», διερωτήθηκε ο κ. Δήμος.

«Επιζητούμε δικαίωση», δήλωσε ο ύπατος γραμματέας της ΑΧΕΠΑ, Αντώνης Κουζούνης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση των ομογενών του Τέξας, ενώ ο ύπατος ταμίας, Αντώνης Βαμβακιάς, από τη Βιρτζίνια, όπως και ο κ. Φιλ Φράγκος από το Μίσιγκαν, τόνισαν ότι η οργάνωση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο Port Authority.

Από την πλευρά του ο ύπατος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης και Ντέλαγουερ, Αντυ Ζαχαριάδης ο οποίος έζησε από απόσταση αναπνοής τα τραγικά γεγονότα στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο, αναρωτήθηκε γιατί δεν ανοικοδομείται ο Αγιος Νικόλαος, όταν την ίδια ώρα υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέγερση τζαμιού στο νότιο Μανχάτταν;

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Καλαμαράς, καθώς και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός.
http://www.greeknewsonline.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: