12.7.11

Η Human Rights Watch ζητά έρευνα κατά Μπους για βασανιστήρια...


Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch καλεί τον πρόεδρο Ομπάμα να διατάξει έρευνα για βασανιστήρια που έγιναν κατά διαταγή της κυβέρνησης Μπους. Σύμφωνα με την 107 σελίδων αναφορά της η... Human Rights Watch, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ότι βασανιστήρια που συχνά οδήγησαν και στο θάνατο, έγιναν κατά διαταγή του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και των μελών της κυβέρνησης του.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για θανάτους κρατουμένων της ΣΙΑ και άλλες “μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες”, αλλά η Human Rights Watch ισχυρίζεται ότι αυτές δεν πρόκειται να καταδείξουν τις ενέργειες εκείνες που διατάχθηκαν μέσα από την κυβέρνηση Μπους.

Γιαυτό ισχυρίζεται πρέπει να ερευνηθεί ο ρόλος των Μπους, Τσένι, Ράμσφελντ, και Τένεντ στην έκδοση διαταγών για τη διενέργεια βασανιστηρίων, τα οποία ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους είχε υπερασπιστεί λέγοντας δημόσια ότι “κάποιες τεχνικές πρόλαβαν επιθέσεις και έσωσαν ζωές”. Ο Μπους είχε μάλιστα ισχυριστεί ότι τεχνικές ανάκρισης όπως ο εικονικός πνιγμός, που χρησιμοποιούσαν στο Γκουαντάναμο ήταν κατά τους νομικούς συμβούλους του απόλυτα νόμιμες.

Kατά την Human Rights Watch ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει τα βασανιστήρια σαν μια “ατυχή επιλογή” αντί ως έγκλημα και οι αποφάσεις του να τερματιστούν οι απάνθρωπες πρακτικές ανάκρισης θα μείνουν εύκολα αναστρέψιμες, εκτός και αν η νομική απαγόρευση των βασανιστηρίων εδραιωθεί ξεκάθαρα.

Η οργάνωση προειδοποίησε ακόμα ότι η αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά κρατουμένων από Αμερικανούς θα υπονομεύσει και τον περιορισμό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Σρι Λάνκα.

Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν ότι ο αμερικανικός στρατός παρεμποδίζει την έρευνα τους για την διενέργεια βασανιστηρίων. Η καταγγελία αφορά την άρνηση του στρατού στον ειδικό ερευνητή των Η.Ε. Της κατ' ιδίαν συνάντησης με κρατούμενο σε στρατιωτικές φυλακές αμερικανού πεζοναύτη.

Ο στρατός αρνείται να αφήσει τον ερευνητή σε θέματα βασανιστηρίων Χουάν Μέντεζ να δει τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ και να του μιλήσει χωρίς την παρουσία τρίτου προσώπου του στρατού.

Ο στρατιώτης κατηγορείται ότι έδωσε απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα στο Wikileaks και κρατείται για οκτώ μήνες απομονωμένος σε ένα κελί 23 ώρες το 24ωρο, σε συνθήκες που ο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών ζητά να γίνουν “απολύτως διαφανείς” άμεσα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: