12.7.11

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ισοπεδώθηκε η περιοχή του τερματικού σταθμού LNG !...


Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της φονικής έκρηξης που ισοπέδωσε την περιοχή Ζύγι -Βασιλικά με ισχύ έκρηξης άνω του 1ΚΤ! Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί την Πέμπτη 14 Ιουλίου ακριβώς στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο ... τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) που θα τροφοδοτείται με υποθαλάσσιο αγωγό από το ισραηλινό κοίτασμα Leviathan 3 και κυπριακό πεδίο 12.

Η τοποθεσία που πρόκειται να κατασκευαστούν οι τερματικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ακτίνα λιγότερο των 2 χλμ από το σημείο που έγινε η έκρηξη, η οποία έχει ισοπεδώσει τα πάντα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρείς εβδομάδες η κυπριακή Δημοκρατία εξουσιοδότησε τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη να ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy για την παράκαμψη της χρονοβόρας διαδικασίας των προσφορών όσον αφορά την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, με στόχο η γεώτρηση στο τμήμα 12 της κυπριακής ΑΟΖ να αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Image

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθούν για άλλη μία φορά οι γνωστές αντιδράσεις των Τούρκων και των τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά σχέδια της κυπριακής Δημοκρατίας και οι προσπάθειες που η τουρκική ηγεσία καταβάλει για να δημιουργήσει κωλύματα στην συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, ενώ δύο ακόμα γεγονότα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη σημερινή έκρηξη.

Το πρώτο αφορά την προ ημερών απροσδόκητη τοποθέτηση δύο κυπριακών οικολογικών ΜΚΟ αναφορικά με την έναρξη των γεωτρήσεων της κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 12 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα οι ΜΚΟ, WWF και Oceana, ισχυρίζονται ότι η περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο ανήκει σε "προστατευόμενη ζώνη".

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που συζητείτο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γεωτρήσεων στην περιοχή της ΑΟΖ δεν είχε παρουσιαστεί κάποια ένσταση από τις εν λόγω οργανώσεις. Τώρα όμως που η κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην υλοποίηση των πρώτων γεωτρήσεων κάποιοι αποφάσισαν να προβάλουν εμπόδια για την υλοποίηση αυτών.

Το δεύτερο γεγονός είναι η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας στο Ισραήλ ο οποίος συνοδεύεται από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη, τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και τον υφυπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστούν στο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματικό Φόρουμ για επενδύσεις και εμπόριο. Κύριο θέμα του επιχειρηματικού Φόρουμ θα είναι η διερεύνηση για ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και η ελληνοισραηλινή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: