9.7.11

Nότιο Σουδάν: Ένα νέο κράτος γεννήθηκε


Το Νότιο Σουδάν είναι το νεότερο κράτος του κόσμου μετά τη διάσπασή του με τον Βορρά ...
Η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν είναι το νεότερο κράτος του κόσμου μετά τη διάσπασή του με τον Βορρά, μετά από αιματηρές συγκρούσεις που κράτησαν δεκαετίες.
Η Δημοκρατία του Νότιου Σουδάν θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία το Σάββατο με επίσημες τελετές και λαμπρές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τζούμπα, όπου... ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και πανηγυρίζει για την ανεξαρτησία.

Την προσεχή εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί επισήμως ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Το Χαρτούμ, η κυβέρνηση του (βόρειου) Σουδάν αναγνώρισε το νέο κράτος, ωστόσο μένουν ακόμη πολλές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου που πρέπει να διευθετηθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή ένα ψήφισμα με το οποίο δημιουργείται στο Νότιο Σουδάν μία αποστολή των Ηνωμένων Εθνών από 7.000 κυανόκρανους, 900 αστυνομικούς και από ειδικούς οι οποίοι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των υποδομών και στην ασφάλεια...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: