7.7.11

Πρωθυπουργική παρέμβαση για τις υποκλοπές της «News of the World»...


Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για υποκλοπές της εφημερίδας «News of the World» του Ρούπερτ Μέρντοκ στη Βρετανία: πρώτα μάθαμε για πολιτικούς, ηθοποιούς, αθλητές και μέλη της βασιλικής οικογένειας, προχθές έγινε γνωστό ότι ... ιδιωτικός ντετέκτιβ κατ' εντολή στελεχών της μεγαλύτερης κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας υπέκλεψε μηνύματα από το κινητό της έφηβης Μίλι Ντάουλερ που είχε απαχθεί και μάλιστα έσβησε και μερικά από αυτά για να πιστέψουν οι Αρχές ότι είναι ακόμα ζωντανή - το πτώμα του 13χρονου κοριτσιού βρέθηκε έξι μήνες αργότερα.

Χθες μαθεύτηκε ότι άλλοι ντετέκτιβ, πάλι για λογαριασμό της «News of the World», είχαν υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες οικογενειών των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εφημερίδα χρημάτισε αστυνομικούς για να παίρνει πληροφορίες.

Η κατακραυγή είναι γενική στη Βρετανία από το θράσος των στελεχών της ταμπλόιντ εφημερίδας που δεν σεβάστηκαν τίποτα. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας χθες στη Βουλή ζήτησε να πραγματοποιηθεί επίσημη έρευνα για τις υποκλοπές από τον δημοσιογραφικό οργανισμό News International. Μάλιστα, επειδή κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τις πλήρεις διαστάσεις των υποκλοπών, η ηγεσία της αστυνομίας διέταξε να διερευνηθούν όλες οι δολοφονίες, απαγωγές ή επιθέσεις εναντίον παιδιών που γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα μετά το 2001 - ανάλογη με εκείνη της Μίλι Ντάουλερ.

Η αστυνομία μελετά ήδη τις 11.000 σελίδες σημειώσεων που κράτησε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκλεν Μάλκερ ο οποίος κατ' εντολήν της διεύθυνσης της εφημερίδας παρακολουθούσε δεκάδες άτομα. Ο Μάλκερ που βρίσκεται στη φυλακή ζήτησε συγγνώμη «από όσους πόνεσε ή εξόργισε με τη δραστηριότητά» του, εξηγώντας όμως ότι «το να δουλεύεις για τη "News of the World" δεν ήταν ποτέ εύκολο, καθώς υπήρχε διαρκής πίεση. Καταλάβαινα ότι ξεπερνούσα τα όρια αλλά δεν γινόταν αλλιώς».

Κανείς όμως δεν φαίνεται να συγκινείται καθώς η κατακραυγή είναι γενική, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή αποκάλυψη ότι έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 που είχαν πανικοβάλει τους Βρετανούς, η εφημερίδα δεν δίστασε να υποκλέψει τα μηνύματα στα τηλέφωνα κάποιων από τους συγγενείς των 52 θυμάτων που όλο αγωνία περίμεναν να μάθουν πληροφορίες για τους αγαπημένους τους.

Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο Γκράχαμ Φουλκς, ο οποίος είχε χάσει τον γιο του, μιλώντας στην τηλεόραση ζήτησε να συναντήσει τον Ρούπερτ Μέρντοκ. «Θέλω να συζητήσω εκ βαθέων μαζί του για την ευθύνη και τη δύναμη που έχει και πώς θα πρέπει να τη χρησιμοποιεί σωστά. Αισθάνομαι τρόμο. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ζοφερό μέρος».

Το στέλεχος της News International Σάιμον Γκρίνμπεργκ δήλωσε πάντως ότι «είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», προφανώς σε μια προσπάθεια του Μέρντοκ να εκτονώσει την κρίση. Ο

μεγιστάνας του Τύπου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι καταδικάζει τα όσα έγιναν, τα οποία χαρακτηρίζει «λυπηρά και απαράδεκτα» και υπόσχεται πλήρη συνεργασία όσον αφορά τις έρευνες.

Ομως ο 80χρονος Αυστραλός ο οποίος προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να εξαγοράσει την πλατφόρμα καναλιών BSkyB (οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν τον Κάμερον ότι έχει στενές σχέσεις με τον Μέρντοκ) ξεκαθάρισε ότι αρνείται να εκδιώξει τη στενή συνεργάτιδά του Ρεμπέκα Μπρους η οποία ήταν διευθύντρια της «News of the World» το 2002 όταν είχε γίνει σωρεία υποκλοπών.

Ενας από εκείνους που θεωρείται ότι είχαν πέσει θύμα είναι και ο γνωστός ηθοποιός Χιου Γκραντ ο οποίος εκλήθη χθες να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι άλλες εφημερίδες ιδιοκτησίας Μέρντοκ και κυρίως οι έγκριτοι «Times».

Τα τηλέφωνα από αγανακτισμένους Βρετανούς για τις υποκλοπές έχουν σπάσει «και όλοι μας βρίζουν σκαιότατα», όπως παραδέχεται στέλεχος της εφημερίδας η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την κυριακάτικη ταμπλόιντ.

«Ολοι οι δημοσιογράφοι είμαστε καταρρακωμένοι», συνεχίζει. Οι επικεφαλής των «Times» είχαν μακρές συσκέψεις για να δουν πώς θα καλύψουν το θέμα που κατέληξε σε μια στήλη της πρώτης σελίδας.

Πάντως η αρθρογράφος της εφημερίδας Κέιτλιν Μόραν που έχει περισσότερους από 100.000 followers στο twitter, τους πρότεινε να πιέσουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, προκειμένου να πιεστούν οι υπεύθυνοι της «News of the World» και να συνεργαστούν ουσιαστικά στις έρευνες.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: