7.7.11

Εκπτώσεις... υπουργών στο σκάνδαλο Siemens...


Με ψαλιδισμένο τον αριθμό των πρώην κυβερνητικών στελεχών που το ΠΑΣΟΚ είχε εισηγηθεί στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, η κυβερνητική παράταξη ξεκίνησε τη ... συλλογή των υπογραφών (απαιτούνται τουλάχιστον 30) για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραπεμφθούν για τα περαιτέρω μόνον οι Τ. Μαντέλης και Α. Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και οι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Αλογοσκούφης από τη Ν.Δ., και όχι οι πρώην δώδεκα υπουργοί των δύο κομμάτων που ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του.

Συγκεκριμένα, ο Τ. Μαντέλης και ο Α. Τσοχατζόπουλος παραπέμπονται -όπως όλα δείχνουν- με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Και αυτό διότι ο πρώτος ως υπουργός Επικοινωνιών ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις «8002» του ΟΤΕ, ενώ παράλληλα μπήκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του περίπου 200.000 γερμανικά μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Ο δε δεύτερος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας εμπλέκεται με τις συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ». Προφανώς το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να συσχετίσει την εμπλοκή του πρώην υπουργού με την κατάθεση του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας Ρ. Ζίκατσεκ, ότι είχε παραδώσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε στελέχη της Siemens-Ελλάς για τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ., παραπέμπονται με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου.

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης διότι ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης παρέλαβε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι και ο Γ. Αλογοσκούφης διότι ως υπουργός Οικονομίας επόπτευε τις συμβάσεις του ΟΤΕ.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν χθες ότι πρόθεσή τους είναι οι δύο πρώην υπουργοί του κόμματός τους να παραπεμφθούν στην τακτική Δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος (ο κ. Μαντέλης ήδη ερευνάται από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές), ενώ εκείνοι της Ν.Δ. να καταλήξουν αν είναι δυνατόν στο ειδικό δικαστήριο, αφού οι όποιες ευθύνες τους δεν έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι της προκαταρκτικής επιτροπής θα προηγηθεί η γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (θεσμοθετήθηκε προσφάτως από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη), το οποίο θα εξετάσει τη βασιμότητα των αδικημάτων και θα αποφανθεί για την τυχόν παραγραφή τους. Αν και η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική, θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις.

Το κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτών θα κατατεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- έως τα τέλη της εβδομάδας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: