21.7.11

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την υπόθεση Siemens...



Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens. Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι ... υπάρχει μεθόδευση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για «συγκάλυψη» του σκανδάλου που είναι και «πράσινο» και «γαλάζιο».

Με μυστική ψηφοφορία θα αποφασιστεί σήμερα η συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων που θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη και στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ΄ εξακολούθηση.

Για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αν. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλου, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρουν στην πρόταση τους ότι αφενός το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εμπίπτει στα κοινά αδικήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η τακτική δικαιοσύνη και εκείνη πρέπει να ασχοληθεί.

ΠΑΣΟΚ

Η υπόθεση της Siemens στοιχειώνεται από τις 400.000 ψηφιακές παροχές του 1989. Η ιστορία στοιχειώνεται από την συγκυβέρνηση του 1989 που είχε συγκεκριμένο υπουργό Οικονομικών, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης ανοίγοντας τη συζήτηση. Στη σκιά της αναγγελθείσας απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Βαλυράκης σχολίασε ότι ισχύει η λαϊκή ρήση "εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι". Σε ότι αφορά τη στάση των κομμάτων απέναντι στην διαλεύκανση του περιώνυμου σκανδάλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή, από τον μόνον που αισθάνθηκε στήριξη ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Για την πρόταση σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση ενώ για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσοχατζόπουλο είπε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για πιθανολογούμενες δωροδοκίες και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, διότι η μεν απιστία συνιστά αδίκημα για το οποίο ισχύει η αποσβεστική προθεσμία για δε τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προτείνεται η διεύρυνση από την τακτική δικαιοσύνη για τις δέουσες ενέργειες. Επιπλέον κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν κατέθεσε την ηθικά και νομικά απαραίτητη δική της πρόταση απέναντι στο λαό και τη δημοκρατία, για το σκάνδαλο της Siemens.

Νέα Δημοκρατία

Η Ν.Δ. δια του εισηγητή της, Κώστα Τζαβάρα ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στη μυστική ψηφοφορία διότι "δεν είναι τόσο λίγη ώστε να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία". "Η αίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Αντί να αποτελέσει πρόταση κατηγορίας, έχει επιτηδείως συνταχθεί με τρόπο που ουσιαστικά στρέφεται κατά δύο υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή" ενώ "η αναφορά στα ονόματα των κ.κ. Μαντέλη και Τσοχατζόπουλου γίνεται χωρίς να αναφέρεται ποιος κατηγορείται και με ποιους όρους ώστε να ασκηθεί δίωξη και με την επισήμανση ότι έχει συντελεστεί η αποσβεστική ημερομηνία". "Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με διάταξη που νομοθέτησε το 1996, έδωσε τη δυνατότητα στις ΔΕΚΟ να αναθέτουν υποθέσεις τρισεκατομμυρίων σε όποιον ανάδοχο ήθελαν", είπε ακόμη ο κ. Τζαβάρας για να προσθέσει ότι "έτσι η Siemens βρήκε τις πόρτες ανοιχτές και της δόθηκε το δικαίωμα να θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αλώνι".

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε "πονηρό το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργεί την αίσθηση ότι όλοι είναι κλέφτες". "Δεν έχετε το δικαίωμα να αγνοείτε ότι ρητή διάταξη απαλλάσσει τον κ. Αλογοσκούφη διότι δεν είχε τη διαχείριση του ΟΤΕ ως ΔΕΚΟ εισηγμένης στο Χρηματιστήριο η οποία δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο αλλά μόνο στις διατάξεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών", είπε ο κ. Τζαβάρας ενώ για τον κ. Μαρκογιαννάκη είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί επίσης να κατηγορεί κάποιον επειδή έκανε αποδοχή ενός συστήματος ασφαλείας που άλλοι το είχαν παραγγείλει και μάλιστα είχαν δωροδοκηθεί, κατ΄ομολογία της Siemens". Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε ντροπή για το ΠΑΣΟΚ ότι παραπέμπει τον κ. Αλογοσκούφη με έναν νόμο το ν. 3242, με τον οποίο η ΝΔ μετέτρεψε από πλημμέλημα σε κακούργημα το αδίκημα της απιστίας. "Αν δεν αποσύρετε αυτό το κείμενο, εμείς δεν θα είμαστε τόσο λίγοι ώστε να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία", είπε ο κ. Τζαβάρας.

ΚΚΕ

"Οι λέξεις κουκούλωμα και συγκάλυψη είναι αυτές που ταιριάζουν στην υπόθεση της Siemens", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εκτιμώντας πως "αν θυσιαστούν κάποιοι, θα θυσιαστούν κάποιες Ιφιγένειες ώστε το σύστημα που παράγει τέτοια σκάνδαλα, να βγει λάδι". "Το σκάνδαλο της Siemens είναι και γαλαζοπράσινο και πρασινογάλαζο, γιατί εσείς τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβερνάτε τη χώρα τόσα χρόνια", είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι "η Siemens ήρθε στη χώρα το 1912 και στην περίπτωση των ψηφιακών το 1986. Ο δε διαγωνισμός για 1.000.000 παροχές που ξεκίνησε με τη ΝΔ, κατοχυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 1994". Ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση για ονομαστικοποίηση μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου "ώστε να ξέρουμε ποιος έχει τι σε αυτόν τον τόπο", κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων και των off shore.

"Το παιχνίδι ήταν και είναι στημένο και δεν διστάζει καμία φορά να θυσιάσει ορισμένους για να ηρεμήσει τον λαό", είπε ο κ. Παφίλης ο οποίος απευθύνθηκε στα λαϊκά στρώματα προτρέποντας "να κλείσουν τα αφτιά τους στην πλύση του εγκεφάλου, να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να στοχοποιήσουν τη μήτρα που γεννά η διαφθορά", που είναι ο καπιταλισμός, η επικράτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, η απελευθέρωση των αγορών.

ΛΑΟΣ

"Η υπόθεση όζει συγκάλυψης", τόνισε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης καταγγέλλοντας ότι επί ένα χρόνο, "μάλλιασε" η γλώσσα του κόμματος του να ανοίξουν τα ταμεία των κομμάτων και να κληθούν στην εξεταστική οι πρώην πρωθυπουργοί. "Να κληθεί ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ποιοι είναι οι φουσκωτοί των συμφερόντων που τον ανέτρεψαν το 1993, ο κ. Σημίτης για τις τερατώδεις αναθέσεις που έγιναν επί των ημερών του και το 1.000.000 μάρκα του κ. Τσουκάτου και ο κ. Καραμανλής για να εξηγήσει γιατί συνέχισε να εκτελεί συμβάσεις αρματωλές και δεν τις επαναδιαπραγματεύτηκε", είπε ο κ. Αϊβαλιώτης για την άρνηση της πλειοψηφίας της εξεταστικής να κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κατήγγειλε επίσης ότι δεν ερευνήθηκε πως έφυγαν οι διαφθορείς ενώ για την πρόταση που αφορά τους κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, ο κ. Αϊβαλιώτης είπε ότι "μυρίζει συγκάλυψη", διότι ακόμη και "στα καφενεία ο κόσμος σχολιάζει ότι στοχοθετούνται τα δύο πρόσωπα ώστε να υπάρξει καραμπόλα και να έχουν συνέπεια η κ. Μπακογιάννη στο κόμμα της οποία πήγε ο Μαρκογιαννάκης και ο Καραμανλής που είχε υπουργό τον Αλογοσκούφη".

ΣΥΡΙΖΑ

"Το συμπέρασμα είναι προφανές: το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο", είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κατηγορώντας ευθέως ότι "ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Siemens συμπράττουν στο κουκούλωμα". Η αλήθεια είναι ότι είναι μπλεγμένοι για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και τα κομματικά τους ταμεία, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος και το Ειρηνοδικείο Μονάχου που πιστοποιεί ότι το 2% του τζίρου της Siemens πήγαινε στα κόμματα και το 8% σε πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη οργανισμών. "Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε επειδή ξέσπασε μάχη συμφερόντων ανάμεσα σε αμερικανικές και γερμανικές επιχειρήσεις. Αλλιώς εδώ δεν θα παίρναμε χαμπάρι", είπε ο κ. Παπαδημούλης για να προσθέσει ότι το σκάνδαλο είναι δικομματικό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ενώ για τη Siemens ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στην τακτική δικαιοσύνη για τα υποβρύχια έγινε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. "Βρήκαμε αυτούς που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, και εκείνοι που πήραν τόσα χρόνια τα πολλά λεφτά, τώρα μας βγάζουν τη γλώσσα", είπε ο κ. Παπαδημούλης και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του "δεν θα κάνει σκασιαρχείο", αλλά θα ψηφίσει με γνώμονα τη συνείδησή του. "Εγώ προσωπικά θα κρατήσω μια στάση απέναντι στο δικομματικό φιάσκο, τον συμψηφισμό και τη μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", είπε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: