3.8.11

Τα θεσσαλικά κρασιά μπορούν...


* Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...
Του Θοδωρή Σδρούλια
Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ιταλία σε διαφορετική πόλη κάθε φορά γίνεται ο διεθνής διαγωνισμός κρασιού με τον διακριτικό τίτλο «la selezionε del sindaco» δηλαδή η «Επιλογή του δημάρχου». Αυτό σημαίνει ότι οι δήμαρχοι των πόλεων ιδιαίτερα αυτών που έχουν αμπέλια και κρασιά πρωτοστατούν σ’ αυτή...

την προσπάθεια.
1400 ετικέτες απ όλο τον κόσμο 120 κριτές συναντήθηκαν στο Τorrecuso της Ιταλίας και σ’ ένα τριήμερο γευσιγνωσίας και ανταλλαγής απόψεων, έδωσαν τη δυνατότητα και ανέδειξαν μία σειρά από γεύσεις και αρώματα. Σ’ αυτό τον διαγωνισμό ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου δήλωσε όχι μόνο εξωστρέφεια αλλά ποιότητα ταυτόχρονα. Παράλληλα παραγωγοί μικρής δυναμικότητας ανέδειξαν το θεσσαλικό κρασί όπως ο Τάκης Αλατάς από τη Φαλάνη, υποστήριξε την ελληνικότητα των κρασιών αλλά και ο Αγγελος Κουτσογιωργάκης με αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες.
Οι Ιταλοί έδειξαν ενδιαφέρον για ελληνικά κρασιά και μετά από συζητήσεις με τους άλλους κριτές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους ,αλλά και την απογοήτευση γιατί τόσες λίγες ετικέτες. Μάλιστα ο φίλος ο Πορτογάλος Χόρχε είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε την ίδια δυναμική απλά αυτοί όμως έχουν οργανωθεί πιο καλά. Πέρσι οι Πορτογάλοι έλαβαν μέρος με 52 ετικέτες και φέτος με 128, αποτέλεσμα η διάκριση να είναι χρυσό των χρυσών. Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Αντίθετα εμείς για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους πέρσι είχαμε τέσσερις συμμετοχές, φέτος τρεις. Παρόλα αυτά επιμένουμε πως το ελληνικό κρασί έχει μέλλον. Αυτό το πιστεύει ακράδαντα ο δήμαρχος Τυρνάβου ο κ. Μαλάκος Νικόλαος που δήλωσε παρών και συμμετείχε σαν Δήμος, σαν πόλη του κρασιού. Και όπως χαρακτηριστικά λέει η καρδιά του κρασιού χτυπά εδώ στον Τύρναβο.
Σ’ αυτή την αποστολή έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του δικτύου Περραιβία ο κ. Σκριάπας Κώστας ο οποίος ενθουσιάστηκε απ’ όλη τη διαδικασία και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αρκεί να υπάρξει λίγη περισσότερη οργάνωση.
Ο δε καθηγητής οινογνωσίας κ. Carlo Stazi ενθουσιάστηκε και είπε ότι πολλές ποικιλίες στην Ιταλία έχουν ελληνικά ονόματα όπως το ALIANICO από το ελληνικό τo FALANGITE από την ελληνική λέξη φάλαγγα τo GRECO που σημαίνει Έλληνας. Μιλούσε για ελληνικές ποικιλίες που πήγαν στην Ιταλία την περίοδο των μεταναστεύσεων στην κλασσική και ελληνιστική περίοδο. Τα μάτια του έλαμπαν και έλεγε, αυτός είναι ο μύθος μας. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ποικιλίες που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλία έχει άπειρες δυνατότητες στον τομέα του κρασιού.
Η Θεσσαλία εκπροσωπείται με κρασί που σημαίνει εξωστρέφεια, πολιτισμό, διατροφική αλυσίδα, ποιότητα ζωής, ανάδειξη αυτοχθόνων ελληνικών ποικιλιών, ανάδειξη βιολογικών αμπελώνων, ανάδειξη αγροτικής ζωής, Διατηρούμε τον μύθο μας, και αφήνουμε τελευταίο το οικονομικό μέγεθος παίρνοντας σαν παράδειγμα τους φίλους Πορτογάλους μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα αλλά με εξαπλάσια εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα του κρασιού.
Πέρα από αυτό υπάρχει και το prestige. Μπαίνουμε σε ευρωπαϊκά σαλόνια, γιατί όχι. Πρέπει όλοι οι οινοπαραγωγοί να γνωρίσουν ότι υπάρχει ποιότητα, είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς που μπορούμε να υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε.
Μικρές παραγωγές μεν αλλά άριστη ποιότητα δε, είναι το μοναδικό μας όπλο στον εμπορικό τομέα.
Ο δε δήμαρχος Τυρνάβου από τη δική τους πλευρά όχι μόνο το κατανόησε γρήγορα, ενεργοποίησε ταυτόχρονα τις πόλεις του κρασιού και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γιατί οίνος σημαίνει Πολιτισμός.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: