29.8.11

Προετοιμασία για σύγκρουση...

Για τη «μάχη» των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, προετοιμάζονται η κυβέρνηση, η αστυνομία, τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, οι «αγανακτισμένοι», το κίνημα «Δεν πληρώνω», αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, ταξιτζήδες, σωματεία, οργανώσεις, φοιτητές κ.ά. φορείς.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση και το...

μέγαρο Μαξίμου είναι το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν μία ακόμη φορά διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη και οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η οργή από τα οικονομικά μέτρα του μνημονίου είναι τέτοια, που εκφράζονται εκτιμήσεις για μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και φόβοι για ένα εκρηκτικό κλίμα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη από την Αθήνα και άλλες περιοχές θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την αποτροπή επεισοδίων και την ευθύνη της όλης επιχείρησης θα έχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα μετατραπούν σε «φρούριο», θα τοποθετηθούν φράγματα, με κλούβες και άλλα μέσα, που δεν θα επιτρέπουν στους διαδηλωτές να πλησιάσουν και θα χρησιμοποιηθεί η αύρα που εκτοξεύει νερό υπό πίεση. Οπως και τις προηγούμενες φορές, αναμένεται η αστυνομία να αποκλείσει και την πρόσβαση στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους διαδηλωτές να σεβαστούν την πόλη και τον θεσμό της ΔΕΘ και να περιφρουρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των συλλαλητηρίων. Το ίδιο κάνουν οι διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε., ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο να γίνουν ζημιές σε καταστήματα. Επικαλείται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες λόγω της οικονομικής κρίσης και σημειώνει πως ετοιμάζονται να αμπαρώσουν τα καταστήματα με τις μεταλλικές κατασκευές που είχαν χρησιμοποιήσει στις διαδηλώσεις του 2003 με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Τα συλλαλητήρια προγραμματίζονται για το απόγευμα του Σαββάτου, όμως η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας θα αρχίσει από το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα εγκαινιάσει την 76η ΔΕΘ και θα ενταθούν μετά το μεσημέρι, οπότε και το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι απροσπέλαστο για τους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κάνουν πανελλαδική κινητοποίηση και μαζί με το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ οργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν οι απολυμένοι από επιχειρήσεις που έκλεισαν και εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ καλεί στην πλατεία Αριστοτέλους και στις 6.30 μ.μ. σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα. Τον δικό τους τρόπο αντίδρασης προετοιμάζουν οι «αγανακτισμένοι» του Λευκού Πύργου, ενώ «αγανακτισμένοι» από την πλατεία Συντάγματος και άλλες πόλεις αναμένεται να ενωθούν στη Θεσσαλονίκη. Μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκεια της διαδρομής θα σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων.

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έδωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί όταν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, ανοιχτό είναι το μέτωπο των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την κυβέρνηση, οι αστυνομικοί συζητούν πότε και πώς θα διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους. Διαμαρτυρίες ετοιμάζουν οι σύνδεσμοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν αντιδράσεις και από οπαδούς άλλων ομάδων (Βόλος, Καβάλα).

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠOΣ, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: