17.8.11

Δύο εκατομμύρια μαύρα σε έξι χρόνια...


Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ είχε κρύψει από την εφορία, από το 2004 μέχρι και πέρυσι, ένας γιατρός που εργάζεται τόσο ως ιδιώτης σε προσωπικό ιατρείο στο Ψυχικό όσο και σε ... μεγάλη ιδιωτική κλινική της Αθήνας.
Ο ίδιος αντιδρώντας απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στο ΣΔΟΕ «επιφυλασσόμενος για κάθε δικαίωμά του αποκατάστασης κάθε ζημίας του, καθώς και χρηματικής ικανοποίησής του για τις μειωτικές της τιμής και της υπόληψής του, ως ανθρώπου και ως επιστήμονα, πράξεις, οι οποίες αβάσιμα του αποδίδονται».

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που συνέταξαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που έκαναν τον έλεγχο, ο τρόπος με τον οποίο ο γιατρός φοροδιέφευγε δεν είναι άλλος από τον γνωστό, που συνήθως συνοδεύεται από τον εξής διάλογο:

- Τι σας χρωστάω, γιατρέ μου;

- Είναι 100 ευρώ, αν σας πάρω 80, σας πειράζει να κόψω απόδειξη για 30;

Ο συνηθέστερος και ο πιο διαδεδομένος τρόπος φοροδιαφυγής δεν θα υπήρχε μέσο να ανακαλυφθεί από τις Αρχές αν οι τελευταίες δεν είχαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των περίπου 2.000 μεγαλοκαταθετών τα ποσά των οποίων δεν συνάδουν ή παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών του ΣΔΟΕ, για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιατρός χρησιμοποιούσε δελτίο παροχής υπηρεσιών τόσο για την αμοιβή που λάμβανε από τους ασθενείς του όσο και για την αμοιβή του από την ιδιωτική κλινική στην οποία εργάζεται.

Είναι γνωστό ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η συνεργασία των γιατρών με τις ιδιωτικές κλινικές διέπεται από το καθεστώς της εξωτερικής συνεργασίας με μία μίνιμουμ αμοιβή, η οποία συμπληρώνεται από αμοιβές που εισπράττονται απ' ευθείας από τους ασθενείς, οι οποίοι βέβαια έχουν πληρώσει και το νοσοκομείο για τις υπηρεσίες του.

45.000 σε μία μέρα

Οπως φαίνεται και από το παράδειγμα, από την έκθεση ελέγχου που συνέταξαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, μόνο σε μία ημέρα, στις 24 Μαρτίου του 2010, ο γιατρός έκανε τρεις καταθέσεις μετρητών σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο από δέκα χιλιάδες ευρώ και μία 25.000 ευρώ. Μόνο που για την ίδια περίοδο προς τους ασθενείς του είχε κόψει αποδείξεις ύψους 8.735 ευρώ, ενώ προς την ιδιωτική κλινική 4.479,75 ευρώ, σύνολο 13.514 ευρώ.

Μέχρι τις 45.000 ευρώ που κατέθεσε στις τράπεζες υπολείπονταν 31.485,25 ευρώ. Οσα και το πρόστιμο που του επεβλήθη για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του από το 2004 μέχρι και το 2010 και σε πέντε διαφορετικές τράπεζες, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του είχαν κάνει 199 συναλλαγές με συνολικό ποσόν καταθέσεων 3.764.119,67. Από αυτά, κατά τη διάρκεια του ελέγχου μπόρεσε να δικαιολογήσει μόνο την προέλευση του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: