11.9.11

Οι αλλαγές μετά την 11η Σεπτεμβρίου...


Δέκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τον πλανήτη, η τρομοκρατία δέχεται ισχυρά πλήγματα, αλλά συγχρόνως αλλάζει δομή, οργάνωση και μέσα, προσαρμοζόμενη στους νέους καιρούς. Λίγοι πιστεύουν ότι... ο κόσμος που μας κληροδότησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι πιο ασφαλής. Αλλά όλο και περισσότεροι συναισθάνονται με ντροπή τα όσα ΗΠΑ και Ευρώπη έκαναν στο όνομά μας για να αποτρέψουν μια νέα 11η Σεπτεμβρίου.

Το κόστος φαντάζει υπερβολικό και δεν αντιστοιχεί στα αποτελέσματα. Ο πόλεμος σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν έχει στοιχίσει τη ζωή σε 225.000 ανθρώπους (στην πλειονότητά τους αμάχους). Περισσότεροι από 6.000 αμερικανοί στρατιώτες και 1.200 από σύμμαχες χώρες έχασαν τη ζωή τους, μαζί και 200 δημοσιογράφοι, ενώ είναι 400.000 οι τραυματίες, 5,5 εκατ. οι πρόσφυγες και 2 εκατ. οι εκτοπισμένοι. Η εικόνα των ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί ανεξίτηλα: δεν σβήνονται από το βιβλίο της Ιστορίας οι παράνομες φυλακίσεις, οι απαγωγές, τα βασανιστήρια, η κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας.

Δέκα χρόνια μετά, οι ξεσηκωμένοι νέοι του αραβικού κόσμου ανέτρεψαν τον Μπεν Αλι και τον Μουμπάρακ, δύο από τους πιστούς συμμάχους του Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Και ΗΠΑ και Ευρώπη, ανακαλύπτουν έκπληκτες ότι ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, ένας από τους ανθρώπους που η CIA και η βρετανική Μ16 απήγαγαν και ανέκριναν ως τρομοκράτη πριν τον παραδώσουν στον Καντάφι στο πλαίσιο της άλλοτε αγαστής συνεργασίας τους, είναι σήμερα στρατιωτικός διοικητής της μετακανταφικής Τρίπολης. Αυτής που οικοδομείται χάρη στη νέου τύπου αλλά ίδιας ουσίας δυτική στρατιωτική επέμβαση.

ΗΠΑ και Ευρώπη με την εμμονή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την επέλαση του ισλαμισμού ή τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ιράν, έχασαν από το οπτικό τους πεδίο το πόσο διόλου ανεπαισθήτως άλλαζε ο κόσμος. Οσο οι δυτικές δυνάμεις πολεμούσαν με υπαρκτούς και φανταστικούς εχθρούς αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένες τις χώρες που κατέλαβαν για να «απελευθερώσουν», η Κίνα παρήγε, αποταμίευε και αναδυόταν ισχυρότερη παρά ποτέ, ενώ άλλες αναπτυσσόμενες χώρες διαμόρφωναν νέα δυναμικά περιφερειακά μπλοκ. Αν η δεκαετία εγκαινιάστηκε με μια μεγαλειώδη επίδειξη δύναμης ΗΠΑ και Ευρώπης, η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου τις βρίσκει με άλυτες τις συρράξεις που προκάλεσαν, αποδυναμωμένες, καταχρεωμένες, βυθισμένες στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση και με απώλεια μέρους της επιρροής τους.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: