26.9.11

Προς το «οικόπεδο 12» πλέει το τουρκικό ερευνητικό «Piri Reis»...


Λευκωσία: Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν στις 10:00 σήμερα το πρωί (ώρα Κύπρου) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας – όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με...
τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις, πήρε νότια πορεία και ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου, διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου.

Εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας. Τώρα προχωρά από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 – 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.

Για την ώρα βρίσκεται διαρκώς, σε διεθνή ύδατα και η πλεύση του φαίνεται να καλύπτεται από τους κανόνες «αβλαβούς πλεύσης». Ωστόσο, όλα τα δεδομένα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι έχει βάλει πλώρη προς το «οικόπεδο 12» και συγκεκριμένα για διέλευση ακριβώς έξω από την ζώνη προστασίας των 5 ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Αν το «Piri Reis» συνεχίσει με ακριβώς την ίδια πορεία την πρόκληση και δεν αλλάξει πορεία, θα πρέπει να διέλθει από την απόσταση των 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι είναι εμφανές ότι η όλη συμπεριφορά έχει σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού μέχρι στιγμής δεν παραβιάζει οτιδήποτε.

Αρχίζει έρευνες μετά το μεσημέρι

Μετά το μεσημέρι αρχίζει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή που έχει καθοριστεί το «Piri Reis», σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τεχνολογικού και Θαλασσίων Επιστημών Ινστιτούτου, Δρ Χουσείν Αβνί Μπενί.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Μπενί δήλωσε στον ανταποκριτή του στην Σμύρνη ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνεχίζει την πορεία του χωρίς πρόβλημα και κοντεύει να φτάσει στην περιοχή που καθορίστηκε και πως έχουν καταστήσει επικοινωνία με δορυφορικό τηλέφωνο.

«Περιμένουμε ότι το πλοίο θα φτάσει στην περιοχή όπου θα γίνουν οι έρευνες σήμερα μετά το μεσημέρι. Η ομάδα, μόλις φτάσει στις συντεταγμένες που έχουν καθοριστεί, θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες μετά το μεσημέρι».

Ανέφερε επίσης ότι επικοινωνούν μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με το πλοίο δύο φορές την ημέρα και με τον ίδιο τρόπο υπάρχει επικοινωνία του «Piri Reis» με το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Πηγές: «Φιλελεύθερος», ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: