3.9.11

Μέτρα 1,7 δισ. φέτος ζητά η τρόικα – Αναθεώρηση προτάσσει η κυβέρνηση...


Αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για φέτος και του χρόνου διεκδικεί η κυβέρνηση, προτάσσοντας ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε εκτιμήσει η τρόικα. Για το λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα ... επιδιώξουν την ερχόμενη εβδομάδα επαφές με ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει απλώς να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ φέτος και άνω των 2 δισ. το 2012.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσει, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα στην παρούσα φάση και υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων μέτρων.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ φέρεται αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η παροχή εγγυήσεων θα ακύρωνε το καθεστώς του Νομισματικού Ταμείου ως προνομιακού δανειστή και θα παραβίαζε τα δικαιώματα των κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, διέψευσε τις πληροφορίες για εμπλοκή στις συνομιλίες με την τρόικα και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με την Τρόικα αλλά «για θεσμική συζήτηση μεταξύ εταίρων για τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας το 2011 και τους στόχους για το 2012.

Οι πληροφορίες πάντως για εμπλοκή κλόνισαν για ακόμα μία φορά τα χρηματιστήρια, ενώ το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας επικίνδυνα το πρόσφατο ιστορικό υψηλό και διαμορφούμενο στις 1.578, με την απόδοση στο 17,55%.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: