6.9.11

Τριπλό ραβασάκι σε 2,3 εκατ. φορολογουμένους...


Ερχεται ο λογαριασμός για έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
Καθ' οδόν προς 2,3 εκατ. φορολογούμενους βρίσκονται τα εκκαθαριστικά με το τριπλό χαράτσι της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών για...
όσους συντηρούν στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως θεωρούνται τα Ι.Χ. πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, τα σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και αεροσκάφη και οι πισίνες.
Το συνολικό χαράτσι από τα πρώτα 2,3 εκατ. ραβασάκια φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και, επομένως, θα ακολουθήσουν και άλλες παρτίδες πολυεκκαθαριστικών. Οι έκτακτες εισφορές βεβαιώνονται ανεξάρτητα από τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε γενικό συμψηφισμό και όποιος δικαιούται επιστροφή φόρου, ενώ παράλληλα καλείται να πληρώσει και έκτακτες εισφορές, μπορεί να διαπραγματευτεί τον συμψηφισμό μεμονωμένα στην Εφορία στην οποία υπάγεται.
Τα 2,3 εκατ. ραβασάκια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν φτάσει στους αποδέκτες τους το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εγκαινιάσει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι - εφόσον δεν έχουν λάβει το ειδοποιητήριο - θα μπορούν πληκτρολογώντας τον Αριθμό Φορολογικού τους Μητρώου να δουν αν προκύπτει εις βάρος τους έκτακτη εισφορά, όπως γίνεται και με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Οσοι λάβουν πολυεκκαθαριστικό έκτακτων εισφορών πρέπει να γνωρίζουν:
n Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Κυμαίνεται από 121 έως 200 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, από 408 έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 50.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ είναι από 4.000 ευρώ και πάνω. Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ η έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες. Το ενιαίο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει όλες τις έκτακτες εισφορές που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο.
n Η πληρωμή γίνεται σε έως έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες - πλην της τελευταίας - δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ. Οσοι λάβουν εντός των ημερών τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 5%.
n Η ΓΓΠΣ θα στείλει εκκαθαριστικά ακόμα και σε όσους εξαιρούνται από τις έκτακτες εισφορές, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι. Ετσι, όσοι εξαιρούνται πρέπει στη συνέχεια να απευθυνθούν στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα για τους ανέργους, τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του. Στην Εφορία τους πρέπει να απευθυνθούν και όσοι διαπιστώσουν λάθος υπολογισμούς.
n Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: