17.9.11

Σε μέγγενη 30 ημερών για την έκτη δόση...


Κλίμα αβεβαιότητας για την έκτη δόση και την έγκριση του νέου δανείου δημιουργούν οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στη χώρα μας, στη συνεδρία ση του Eurogroup. Για δραματικές εξελίξεις μιλάει ευθέως ο Ευ. Βενιζέλος, εάν δεν γίνουν άμεσα όλα όσα πρέπει
Αφόρητες πιέσεις για ...

πλήρη και άμεση τήρηση όλων των δεσμεύσεων και εφαρμογή των υποχρεώσεων άσκησε χθες στις ελληνικές αρχές το Eurogroup που συνεδρίασε στην Πολωνία. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε υπήρξε η δραματικών τόνων δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προανήγγειλε τα χειρότερα αν δεν γίνουν άμεσα από την πλευρά της χώρας μας όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.

Ο υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν ερήμην της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

"Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης", τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε πως έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές: η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Χαρακτήρα τελεσιγράφου προσέλαβαν οι χθεσινές υποδείξεις Γιούνκερ, Τρισέ και Ολι Ρεν προς την Ελλάδα
Χαρακτήρα τελεσιγράφου προσέλαβαν οι χθεσινές υποδείξεις Γιούνκερ, Τρισέ και Ολι Ρεν προς την Ελλάδα

"Ολα αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος. Είναι αυτά που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας", συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το Eurogroup για τις αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως για τη δέσμευση "να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι του 2011 και του 2012 και να οδηγηθούμε στο ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα".

Δυσπιστία
Πάντως, και στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχε μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα.

"Φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών είναι βλαπτικές όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία. Αυτό τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ευ. Βενιζέλος: Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας
Ευ. Βενιζέλος: Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας

Εξάλλου, στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Φινλανδία χθες σημειώθηκε πρόοδος σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Ετσι είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να δοθούν στη Φινλανδία ως εγγυήσεις μετοχές των τραπεζών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου αυτή να συμμετάσχει στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα.

Το θέμα εξετάστηκε στο Eurogroup και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος

Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF, αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φινλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Αυτό δε που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ (δηλαδή μετοχές τραπεζών από το ΤΧΣ) είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η κυβέρνηση", σημείωσε αξιωματούχος της ελληνικής αποστολής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των φινλανδικών εγγυήσεων

Μήνυμα Γιούνκερ - Τρισέ - Ρεν προς την Ε.Ε.
Ζητούν άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου

Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ζήτησαν εκ νέου χθες από την Πολωνία οι κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Ρεν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, οι 17 υπουργοί Οικονομικών του ευρώ επαναβεβαίωσαν την απόλυτη δέσμευσή τους για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, αφού σημείωσε με ικανοποίηση ότι πέντε κράτη μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Λουξεμβούργο) επικύρωσαν αυτές τις αποφάσεις, ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες να επισπεύσουν και να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμεινε στην ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και πλήρως όλες οι πτυχές αυτών των αποφάσεων, τόσο μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη όσο και συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ζητούν αποδείξεις
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ουσιώδους σημασίας τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι με τις αποφάσεις τους προλαμβάνουν τον οικονομικό κύκλο και είναι ικανά να πείσουν επενδυτές, αποταμιευτές και νοικοκυριά. Πρόκειται για αποφάσεις που θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη, κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Κώστας Τσαχάκης

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση
Τελεσίγραφο στην Αθήνα

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα να είναι έτοιμη για λήψη νέων μέτρων, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι 2011-2012, απηύθηναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

"Oλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού Κοινοβουλίου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους", υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν. Στις δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος διεμήνυσε στην Αθήνα ότι, εφόσον εκπληρωθούν στο ακέραιο όλες οι υποχρεώσεις, τότε υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί απόφαση για την 6η δόση τον Οκτώβριο και να υπάρξει εκταμίευσή της "πριν από τα μέσα Οκτωβρίου".

"Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", επανέλαβε ο Φινλανδός επίτροπος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές πλήρη και ταχεία εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, αφού χαιρέτισε τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επέμεινε ιδιαίτερα στην απόλυτη εφαρμογή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο νέο δάνειο και ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων που εξακολουθεί να θέτει η Φινλανδία, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της, ο Ζ. Γιούνκερ σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε "πρόοδος" και ότι αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα οι σχετικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις αυτές θα ικανοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι "θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή". Με την αναφορά αυτή, ο Ζ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι το "παζάρι" επικεντρώνεται στο ύψος της χρηματικής εγγύησης που επιθυμεί να αποσπάσει το Ελσίνκι.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. "Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε στη σωστή πορεία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά τη Σύνοδο ήταν η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρίας Φέκτερ, η οποία σημείωσε ότι "ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση".

Η συζήτηση του Eurogroup για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έγινε -για πρώτη φορά- παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις "αόριστες δηλώσεις" αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης. Κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες "μεγαλύτερη λεκτική πειθαρχία".

Β. Δεμίρης

Πως σχολιάζει η αγορά την πτώση
Αποκλιμάκωση των spreads

Βουτιά 1.932 μονάδων σημείωνε χθες το ελληνικό CDS πενταετίας στις διεθνείς αγορές. Υποχωρούσε στις 3.039 μονάδες, όταν τις προηγούμενες συνεδριάσεις "άγγιζε" τις 5.000. Ραγδαία αποκλιμάκωση υπήρχε και στα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων. Τα δεκαετή ομόλογα από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.350 μονάδων έπεφταν στις 1.850 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 500 μονάδων και η ημερήσια ποσοστιαία πτώση ξεπερνούσε το 10%. Τα διετή, που μέχρι χθες ήταν σημείο αναφοράς για τους υποστηρικτές του κακού σεναρίου για την Ελλάδα, έκαναν βουτιά 2.792 μονάδων ή 18,8%. Το σπρεντ στα διετή έπεσε στις 4.910 μονάδες, ενώ στις αρχές της εβδομάδας το σπρεντ "φλέρταρε" με τις 8.000 μονάδες.

Στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο για πολύ θετική εξέλιξη στην αγορά ομολόγων, η οποία, αν διατηρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, θα δημιουργήσει ακόμη πιο θετικές εξελίξεις τόσο για τη χώρα όσο και για τα ομόλογα. Θεσμικοί επενδυτές έλεγαν ότι η ταχύτατη αποκλιμάκωση των σπρεντ προήλθε από τη στάση της κυβέρνησης και κυρίως την απόφασή της να υλοποιεί αυτά που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τρόικα...
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: