5.9.11

Διαμαρτυρία στ' Ανώγεια για το "χαράτσι" των 5 ευρώ...


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο υγείας Ανωγείων για το εισιτήριο- "χαράτσι" των 5 ευρώ που εισπράττεται, πλέον, και από ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Στην σχετική ανακοίνωση της... δημοτικής παράταξης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ» τονίζεται :

"Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε πρόσφατα για την κατάργηση της οριζόντιας και καθολικής επιβολής της υποχρέωσης καταβολής του εξέταστρου των πέντε (5) ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους προσερχόμενους στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων ασθενείς, προβαίνουμε σήμερα σε Παράσταση Διαμαρτυρίας ενώπιον της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας και σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Όλοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξέταστρων.

Η καταβολή του εξέταστρου αφορά όλους όσους προσέρχονται στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία, είναι εφάπαξ και δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα. Σε περίπτωση που ο ασθενής παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας δεν θα καταβάλλει εκ νέου την αμοιβή εξέταστρου.

Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, εφόσον δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του επείγοντος, τότε καταβάλλουν τα πέντε (5) ευρώ.

Για κάθε κύκλο ολοκληρωμένης νοσηλευτικής πράξης (ενεσοθεραπεία, αλλαγές τραυμάτων κ.α.) καταβάλλεται εφάπαξ το εξέταστρο των πέντε (5) ευρώ.

Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών:

1. Οι χρόνιοι πάσχοντες που προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας, στα οποία παρακολουθούνται, είτε για εξέταση, είτε για περιοδική σταθερή συνταγογράφηση εξαιτίας του χρόνιου νοσήματος από το οποίο πάσχουν.

Ως χρόνιοι πάσχοντες θεωρούνται οι πάσχοντες από:

καρκίνο ή λευχαιμία, καθώς και εκείνοι που υποβάλλονται σε θεραπεία με κυτταροστατικά
ανοσοανεπάρκεια, καθώς και εκείνοι που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανοσορρυθμιστικά φάρμακα
συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμίες
σακχαρώδη διαβήτη
χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή χρόνιο άσθμα (και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ’ έτος)
χρόνια ηπατίτιδα ή κίρρωση του ύπατος
ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn
οστεοπόρωση ή νόσο Piaget
νοσήματα συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτις, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτις, ψωριασική αρθρίτις)
μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή αιμοροφιλία
επιληψία
ψυχώσεις
χρόνια συναισθηματική διαταραχή (κατάθλιψη)
χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα (ανοική συνδρομή, σκλήρυνση κατά πλάκας, Ν. Parkinson κ.α.) ή μυασθένεια
παραπληγικοί, τετραπληγικοί
μεταμοσχευθέντες
νεφροπαθείς

2. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.

Κάθε περιστατικό χαρακτηρίζεται από τον εκάστοτε ιατρό του Κέντρου Υγείας επείγον ή μη κατά την προσέλευση του ασθενούς.

3. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας.

4. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

5. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%.

6. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί.

7. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας στα πλαίσια προγράμματος προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, (π.χ. εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις κλπ).

8. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως στρατιώτες και κρατούμενοι φυλακών είναι σε εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις, όπως ισχύουν σήμερα.

Αγαπητοί συγχωριανοί

Όσοι από εσάς ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ασθενών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του εξετάστρου των πέντε (5) ευρώ, έχετε δικαίωμα να αρνείστε την καταβολή του εξέταστρου κατά την προσέλευση σας στο Κέντρο Υγείας".
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: