9.9.11

Με το έτσι θέλω (για 5.000 ανάπηρους) Μυτιλήνη...


Τον προβληματισμό και την αγανάκτησή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου εξέφρασε σε δηλώσεις της στην «Π» η Πρόεδρος, Σοφία Μιχάλα σχετικά με τη νέα εγκύκλιο για λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών και του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο πρόσφατα καθορίστηκαν οι...

έδρες των Υγειονομικών Επιτροπών σε 45 σημεία της χώρας, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα νησιά της Χίου και της Σάμου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από το νησί μας 5.000 άτομα θα εξυπηρετούνται στη Μυτιλήνη, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα επισκέπτονται το νησί μας κλιμάκια προκειμένου να μην χρειαστεί αυτοί οι άνθρωποι να μετακινηθούν στη Μυτιλήνη.

Με την ίδια εγκύκλιο οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα είναι αρμόδιες πλέον για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως Α.με Α., καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία. Ως ημερομηνία δε κατάργησης όλων των άλλων επιτροπών αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο, ορίσθηκε η 1-9-2011.

Σε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, θέτουν τα εξής ερωτήματα: «Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των περισσοτέρων νησιών της περιφέρειάς μας με την έδρα της, που είναι η Λέσβος; Γνωρίζει ότι εκτός των μεγάλων νησιών, της Χίου και της Σάμου δηλαδή, υπάρχουν και άλλα μικρότερα όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Λήμνος και ο Άη - Στράτης; και ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, που κατοικούν μόνιμα στα νησιά αυτά, θα πρέπει, προκειμένου να εξεταστούν από την Υγειονομική Επιτροπή, να πάνε στη Μυτιλήνη μέσω Αθηνών; Έχει υπολογίσει κανείς πόσο θα κοστίσει σε χρήμα και χρόνο -εκτός από την ταλαιπωρία που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη- στους κατοίκους άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους;»

Παράλληλα ζητούν την άμεση αναθεώρηση της κατάστασης με τις έδρες των υγειονομικών επιτροπών και τη πρόσθεση σ’ αυτήν και των νησιών της Χίου και της Σάμου, ενώ από τους Βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της Χίου και της Σάμου, αλλά και τους τοπικούς φορείς ζητούν να διαμαρτυρηθούν έντονα στον Υπουργό Εργασίας, για τη διακριτική μεταχείριση των νησιών μας...
http://www.tvpatrida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: