1.9.11

Η συμμετοχή των τραπεζών στην ανταλλαγή ομολόγων φτάνει τα 70%...


Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), περίπου 40 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων έως το 2020. Αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κατέχουν...

ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει το ποσοστό συμμετοχής στο 50% έναντι στόχου 90% ή 135 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώνεται κοντά στο 70%.

Ο εκπρόσωπος του IIF Φρανκφ Βόγκλ, δήλωσε πως το Ινστιτούτο αναμένει ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη απ' ότι δείχνουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Εκτός από τους 40 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες τράπεζες έχουν συμφωνήσει «πίσω από τη σκηνή», είπε ακόμα ο κ. Βογκλ, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

«Πολλοί οργανισμοί έχουν δείξει μέσω των εθνικών τους αρχών ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εξουσιοδοτήσει το IIF να αναφέρει τα ονόματά τους», σημείωσε.

«Αναμένουμε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής καθώς προχωρεί η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες», προσέθεσε.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Marfin Popular ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Οι ζημίες των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι 3,34 δισ. ευρώ περίπου, μετά από φόρους, ενώ συνολικά η επίπτωση από την απομείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν είναιο άγνωστο αν θα συμμετέχουν τελικά η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη επιστολή του σε 57 κυβερνήσεις έχει ζητήσει από τα αντίστοιχα υπουργεία να μεταφέρουν τις λεπτομέρειες αυτές στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ώστε να εκδηλωθούν επισήμως οι δηλώσεις συμμετοχής.

Η κυβέρνηση έχει δώσει διορία έως τις 9 Σεπτεμβρίου στους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη συμμετοχή, φημολογείτο ότι η ανταλλαγή/μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να επεκταθεί έως το 2024, ωστόσο φαίνεται ότι μάλλον θα επιλεχθεί το 2020. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση θέτει ως όρο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%. Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ανταλλαγή αν δεν συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που επιθυμεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Η απώλεια σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) υπολογίζεται στο 21%, με ένα υποθετικό προεξοφλητικό επιτόκιο 9%. Η μέση διάρκεια λήξης των ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες αυξάνεται στα 11 από 6 χρόνια σήμερα.

Με βάση το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έως και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.

Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013.

Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Οι άλλες τρεις επιλογές είναι οι ακόλουθες:

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης «ΑΑΑ».

· Ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

· Μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ»...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: