6.9.11

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη για την 76η ΔΕΘ...


Τις μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένει η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζοντας δρακόντεια μέτρα για το Σάββατο, την ημέρα που ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, θα ανέβει στο βήμα του «Βελλίδειου» συνεδριακού κέντρου.

Εν ...
αναμονή διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιούν 4.500 αστυνομικούς, εφαρμόζοντας σχεδιασμό που θυμίζει τη Σύνοδο Κορυφής το 2003, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η διάταξη των διαδηλωτών προβληματίζει τις Αρχές, καθώς εκτός από τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις συνδικάτων και εργατικών σωματείων που αναμένονται μεγάλες σε όγκο, οι «Αγανακτισμένοι» αποτελούν τον απρόβλεπτο παράγοντα των φετινών κινητοποιήσεων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το απόγευμα του Σαββάτου θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, γι' αυτό και προγραμματίζουν τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, στον Λευκό Πύργο, στο κτίριο των προσκόπων και στο παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ένας δεύτερος «πονοκέφαλος» για την Αστυνομία είναι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ηρακλή, οι οποίοι, μετά τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας στη β' κατηγορία, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τη Δευτέρα ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος συμμετείχε ήδη σε δύο συσκέψεις στο αστυνομικό μέγαρο και θα έχει τον πρώτο λόγο στο κέντρο επιχειρήσεων το Σάββατο.

Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να στηθεί, επίσης για πρώτη φορά φέτος, ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς που εμφανίστηκε στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουλίου στην Αθήνα. Ο φράχτης κατασκευάστηκε στη Γαλλία, έχει ύψος 2,2 μέτρα, κόστισε 50.000 ευρώ και μπορεί να αντέξει μεγάλες πιέσεις πλήθους, ώστε να εμποδίσει την προσέγγιση διαδηλωτών στο «Βελλίδειο».

Έκκληση Μπουτάρη για ειρηνικές διαδηλώσεις

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ σε κείμενο που συνυπέγραψαν και οι εκπρόσωποι 19 παραγωγικών φορέων της πόλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Στο κείμενο ζητείται να μην πάρει μορφές βίας ο δυναμισμός που θα θελήσουν να προσδώσουν στις διεκδικήσεις τους οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις και να μη φτάσει ως την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

«Η καταστροφική βία δεν βοηθάει τα όποια αιτήματα ή τους εργαζόμενους. Το αντίθετο θα έλεγα» τονίζει ο Γ.Μπουτάρης, καλώντας παράλληλα τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να ανταποκριθούν στις δικές τους ευθύνες, να σεβαστούν την πόλη και να περιφρουρήσουν την ειρηνική ζωή.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: