23.9.11

«Βουτιά» κάτω από τις 800 μονάδες το ΧΑ - Πτώση στις διεθνείς αγορές...


O Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 791,31 μονάδες, με πτώση 4,67%. Ο τζίρος διαμορφώνεται σε 51,43 εκατ. ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα ... 1,34370 δολάρια ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στις 2.302,6 μονάδες βάσης.


Διεθνή Χρηματιστήρια


Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 παρουσιάζει πτώση 1,76%

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 καταγράφει απώλειες 3,03%

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,64%

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.560,26 μονάδες, με πτώση 2,07%


Φόβοι για διπλή ύφεση σε διεθνές επίπεδο

Βραχύβια ήταν η θετική επίπτωση που είχε στις αγορές η διαβεβαίωση του G20 ότι θα δράσει «συντονισμένα και αποφασιστικά» για να υπερασπιστεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τους κινδύνους που την απειλούν.

Από λόγια έχουν χορτάσει οι επενδυτές και από έργα υποστηρικτικά της ανάπτυξης ελάχιστα έχουν δει, τουλάχιστον από την πλευρά των κυβερνήσεων - το βάρος το σηκώνουν συνήθως οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Ετσι, μετά το μεσημέρι οι αγορές άρχισαν να «γυρίζουν», καθώς επέστρεψε σ' αυτές η ανησυχία για το οικονομικό μέλλον του πλανήτη. Μετοχές, ευρώ και κυρίως εμπορεύματα άρχισαν πάλι να βγαίνουν στο σφυρί.

Περισσότερα από 3,4 τρισεκ. δολάρια υπολογίζεται ότι είχαν χαθεί από την αρχή της εβδομάδας έως χθες από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στα διεθνή χρηματιστήρια επιχειρήσεων.

Το πρωί η εκροή αυτή φάνηκε ότι θα ανακόπτετο σήμερα χάρη στη σαφή δήλωση των αξιωματούχων του G20 χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον ότι «ο Ομιλος δεσμεύεται για μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή απάντηση στις ανανεωμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία».

Ομως, οι φόβοι για μια διπλή ύφεση σε διεθνές επίπεδο επανήλθαν για να πλήξουν πρώτα απ' όλα τις τιμές των εμπορευμάτων - οι πωλήσεις εμπορευμάτων επηρεάζονται, ως γνωστόν, άμεσα από τους οικονομικούς κύκλους.
Ετσι, οι αγορές πετρελαίου έπειτα από μια πρόσκαιρη πρωινή ανάσα που πήραν, ξαναπήραν την κατιούσα. Σημειωτέον ότι χθες η τιμή του αργού στη νεοϋορκέζικη αγορά είχε πέσει 5,50 δολάρια ή 6,4%, ενώ ελάχιστα μικρότερες ήταν οι απώλειες για το Brent στο Λονδίνο (έχασε περίπου 5 δολάρια).

Από τα χθεσινά επίπεδα η τιμή του αργού έχανε νωρίς το απόγευμα επιπλέον 2 δολάρια και πέφτει στα 78,51 δολάρια το βαρέλι - μιλάμε για το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου.

Η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά περίπου 1,50 δολάριο πέφτοντας κάτω από τα 104 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από την αρχή του 2011. Μεγάλες ρευστοποιήσεις πλήττουν τις τιμές του νικελίου και του κασσιτέρου, οι οποίεες χθες είχαν υποχωρήσει κατά 11% και κατά 14% αντιστοίχως. Επιτάχυνε την πτώση της και η τιμή του χρυσού (οι απώλειές της ξεπέρασαν τα 30 δολάρια), που τείνει να υποχωρήσει κάτω από τα 1.700 δολάρια η ουγκιά.

Οσο περνούσε η ώρα η αιμορραγία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδεινωνόταν. Νωρίς το απόγευμα στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε κατά 1,62%, στο Παρίσι ο CAC-40 κατέγραφε απώλειες 2,50% και στη ο DAX στη Φραγκφούρτη έπεφτε 2,90%. Οι ενδείξεις από τις προσυνεδριακές συναλλαγές της κεφαλαιαγοράς της Νέας Υόρκης προοιωνίζονται συνέχιση των ρευστοποιήσεων και στη Wall Street.

Εντονες ήταν από το πρωί οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών στις αγορές συναλλάγματος - άλλη μια ένδειξη της μεγάλης νευρικότητας και της αβεβαιότητας για το μέλλον που επικρατεί. Το ευρώ αφού εκτινάχθηκε μέχρι τα 1,3567 δολάρια υποχώρησε κάτω από τα 1,3460 δολάρια.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: