1.9.11

Εργοστάσια της Apple μολύνουν σοβαρά το περιβάλλον...



Πλήρη αδιαφορία επιδεικνύουν κινεζικές εταιρείες που τροφοδοτούν τον αμερικανικό όμιλο πληροφορικής Apple καθώς μολύνουν σοβαρά το περιβάλλον, θέτοντας σε... κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται τα εργοστάσια, καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Η 46σέλιδη έκθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και φέρει τον τίτλο "Bad Apple".

Κατηγορεί τον αμερικανικό όμιλο ότι είναι εις γνώσιν του γεγονότος ότι η παραγωγή των iPad, των iPhone και άλλων εμβληματικών της προϊόντων δημιουργεί τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων, επιδεικνύοντας αδιαφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερες από 27 εταιρείες που τροφοδοτούν την Apple ευθύνονται για λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές βλάβες στα οικοσυστήματα, εκμεταλλευόμενες τους ελλιπείς ελέγχους που εφαρμόζονται στην Κίνα, η οποία έχει μεταβληθεί σε παγκόσμιο εργαστήριο πληροφορικής εξαιτίας του φθηνού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Apple παραδέχθηκε έπειτα από ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι δεν δίνει στη δημοσιότητα τις ονομασίες των εργοστασίων με τα οποία συνεργάζεται στην Κίνα , χωρίς να δώσει εξηγήσεις για την στάση της.

Στην έκθεση αναφέρεται το παράδειγμα της εταιρείας Meiko Electronics που βρίσκεται στο Βουχάν, η οποία θεωρείται ότι τροφοδοτεί την Apple με πλακέτες κυκλωμάτων. Η λίμνη Ναντάιζι, που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Meiko έχει υποστεί σοβαρή μόλυνση από βαρέα μέταλλα.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι οι εταιρεία απαιτεί από τις βιομηχανικές μονάδες με τις οποίες συνεργάζεται να προσφέρουν συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους εργαζόμενους και να ακολουθούν διαδικασίες παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: