25.9.11

Ενοικιάζεται... επί πιστώσει ...


Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των επαγγελματικών χώρων, καθώς ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με ... αποτέλεσμα κατά μέσο όρο τα ελάχιστα οφειλόμενα μισθώματα να ανέρχονται σε ενοίκια έξι μηνών.

Ελέω κρίσης και οικονομικής ανέχειας, η μη καταβολή του μηνιαίου μισθώματος έχει γίνει «συνήθεια» για πολλούς ενοικιαστές. Την ίδια στιγμή, οι φόροι που επιβαρύνουν το ακίνητο έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό των ιδιοκτητών, με αποκορύφωμα το νέο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς.

«Πλέον αποτελούν εξαίρεση οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν τα ενοίκια στην ώρα τους. Η υπομονή των ιδιοκτητών έχει αρχίσει να εξαντλείται», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο.

Όπως τονίζει ο κ. Χαϊδούτης, οι οφειλές ενοικίων είναι άνευ προηγουμένου, ενώ η κατάσταση είναι δραματική στις επαγγελματικές μισθώσεις όπου έχει αρχίσει να παρατηρείται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο: «Εμφανίζονται ενοικιαστές που επιλέγουν να μη πληρώσουν μίσθωμα ήδη από τον πρώτο μήνα», εξηγεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αντιλαμβανόμενοι την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν παγώσει εδώ και τρία χρόνια τα ενοίκια, ενώ πλέον προχωρούν μαζικά σε μείωση των μισθωμάτων που κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 15 - 20%.

Σύμφωνα με τον κ.Χαϊδούτη, παρά τα όσα λέγονται οι ιδιοκτήτες έρχονται σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές για τη διαμόρφωση του ενοικίου και μόνο στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες διαφωνίες και ασυμφωνία χαρακτήρων το θέμα τραβάει στα άκρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Χαϊδούτης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετικό το μέτρο της θέσπιση επιτροπών διακανονισμού μισθωμάτων, οι οποίες θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποθέσεις, παρέχοντας εξωδικαστική επίλυση στις περιπτώσεις που παρατηρούνται αγεφύρωτες διαφορές στις απαιτήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Τέλος, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο ειδικό τέλος ακινήτων που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων φόρων που επιβαρύνουν την οικοδομή, καθιστώντας απαγορευτική την ιδιοκτησία ακινήτου.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: