9.9.11

Ευρω-χαστούκι στην Αγκυρα...


Οι Βρυξέλλες την κάλεσαν να σταματήσει τις απειλές για τις θαλάσσιες έρευνες της Κύπρου...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αριστοτελία Πελώνη, Αννα Ανδρέου
Με αυστηρή γλώσσα απάντησαν χθες οι Βρυξέλλες στις απειλές της Αγκυρας κατά της Λευκωσίας για τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αρμόδιος Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να
σταματήσει τις απειλές, ενώ υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στη γραπτή ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους «απειλή, ενέργεια ή πηγή έντασης» που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών, ενώ εκφράζει την απογοήτευση της Κομισιόν για τις απειλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, καθώς και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Πρόκειται για σαφή αναφορά-απάντηση στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με το Ισραήλ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας (με το επιχείρημα ότι η Μεσόγειος είναι ημίκλειστη θάλασσα). Αθήνα και Λευκωσία είχαν από την πρώτη στιγμή που εκτοξεύθηκαν οι τουρκικές απειλές ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους τους, ενώ το τελευταίο «λόμπινγκ» έγινε στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία, όπου ο Σταύρος Λαμπρινίδης και η κύπρια ομόλογός του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ζήτησαν να υπάρξει επίσημη καταδίκη της Τουρκίας. Στο ίδιο κλίμα ερώτηση προς τον κ. Φούλε για τις τουρκικές απειλές είχε κάνει η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, ζητώντας επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επιμένει στις απειλές. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο», διακήρυξε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα. Και προανήγγειλε πως εφεξής, τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν οποιαδήποτε τουρκικά σκάφη μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία έχει ήδη πάρει μέτρα για να εμποδίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο από το Ισραήλ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: