1.9.11

ΚΥΠΡΟΣ: Την ευθύνη στην Ε.Φ. για την τραγωδία στο Μαρί επιρρίπτει ο Μ.Κυπριανού...


Λευκωσία: Τη θέση ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα του κακού τρόπου φύλαξης του φορτίου και όχι της απόφασης για φύλαξη του στην Κύπρο, επανέλαβε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, κατά την κατάθεση του ενώπιον της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, για τη...
διεξαγωγή έρευνας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ολοκληρώνοντας το πρωί την κατάθεσή του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φέρει καμία ευθύνη αν η ΕΘνική Φρουρά δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας, επισημαίνοντας, ότι αφού δεν μπορούσαν να το φυλάξουν θα έπρεπε να το έλεγαν σαφώς από την αρχή.

Ο Μ.Κυπριανού, επανέλαβε πως η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών απλώς εφάρμοζε την πολιτική που χάραξε ο Πρόεδρος.

Σε ότι αφορά την προσφορά βοήθειας για τη διαχείριση του φορτίου από χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, και σε σχόλιο του κ. Πολυβίου ότι για δυόμιση χρόνια δεν ζητήσαμε την βοήθεια που οι εταίροι μας πρόσφεραν, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό ήταν καθαρά θέμα του Υπουργείου Άμυνας. «Εμάς ως Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μας ζητήθηκε ποτέ από αυτούς που είχαν την ευθύνη φύλαξης του φορτίου, βοήθεια. Σε καμία διαδικασία, όλοι αυτοί που ήταν υπεύθυνοι δεν είπαν ότι χρειαζόμασταν βοήθεια», είπε.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε προς σχολιασμό τη θέση ότι μια καθαρά διάκριση των διαφόρων εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι παραπλανητική και πως το θέμα ήταν ένα κράμα ευθυνών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θεωρούσε πως το αυτονόητο και λογικό θα έπρατταν όλοι, και πως η θέση ότι οι πολιτικοί λόγοι για συνέχιση της κράτησης του φορτίου στην Κύπρο, δεν σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα φύλαξης και ασφάλειας, και ότι μπορούσε ακόμη και να αλλάξει και ο χώρος φύλαξης και να πάνε σε αποθήκες. «Δεν μπορούσε ένας διπλωμάτης να υποδείξει σε στρατιωτικούς πώς να φυλάσσουν πυρίτιδα», είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι πυρίτιδα έχουν πολλοί Κύπριοι κυνηγοί στο σπίτι τους.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στο σχόλιο ότι η απόφαση του για πραγματοποίηση της σύσκεψης της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο ΥΠΑΜ διαψεύδει ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τη λήψη μόνον πολιτικών αποφάσεων, είπε ότι συγκάλεσε τη σύσκεψη και για το γεγονός ότι διέκρινε πως το πολιτικό κλίμα με τη Συρία άλλαζε και η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει και άλλες επιλογές, όπως την εκποίηση του φορτίου. Όπως εξήγησε, το 2010 σε συνάντηση που είχε με τον Σύρο Πρόεδρο δεν ηγέρθη το θέμα του φορτίου, και πως οι Σύροι είχαν υποβαθμίσει μερικώς της υπόθεση σε σχέση με το 2009. Ο κ. Κυπριανού απάντησε ωστόσο πως δεν θυμόταν να είχε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα της αλλαγής του πολιτικού κλίματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πολυβίου έθεσε προς σχολιασμό τη θέση ότι ο μέσος πολίτης θεωρεί την κυβέρνηση ενιαία και πως δεν μπορεί να μην είναι απογοητευμένος από το χειρισμό της υπόθεσης. «Συμφωνώ. Πέστε με αφελή αλλά πίστευα ότι ο καθένας στον τομέα του θα έκανε τη δουλειά του», απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Πολυβίου επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις επιστολές της Συντονίστριας της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία που ζητούσε κάθοδο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για επί τόπου επιθεώρηση του φορτίου. Η απάντηση προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, όπως είπε ο κ. Πολυβίου, του Χρυσόστομου Σταύρου, εκ μέρους του ΥΠΕΞ, ήταν να γίνει αποδεκτή η πρόταση για επίσκεψη αλλά να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είχε αντιληφθεί πως η Επιτροπή ήθελε να εξετάσει το περιεχόμενο του φορτίου, αλλά είχε αντιληφθεί πως ήθελαν να δούνε εάν εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αν γινόταν έρευνα για τους ιδιοκτήτες και τους παραλήπτες του φορτίου.

«Δεν είχαμε κανένα λόγο να μην γίνει η επιθεώρηση. Αυτό το τονίζω χωρίς καμία επιφύλαξη», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε ότι «εμείς είχαμε κάνει το καθήκον μας και δεν είχαμε να φοβηθούμε ή να κρύψουμε τίποτα». Εξήγησε πως ο λόγος που ζητείτο η καθυστέρηση ήταν για καλύτερο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία. «Δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη δεύτερη επιστολή της Συντονίστριας για να αποσταλούν πληροφορίες και στοιχεία, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως δεν θυμάται να είχε πάρει την επιστολή εκείνη. «Ούτε υπήρχε λόγος να μην δώσουμε στοιχεία. Δεν έδωσα ποτέ οδηγίες να μην δοθούν στοιχεία και πληροφορίες», είπε. Σε τοποθέτηση του κ. Πολυβίου ότι αν επισκεπτόταν η Επιτροπή την Κύπρο θα έλεγε ότι ο τρόπος φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων είναι εγκληματικός, και πως το Υπουργείο Εξωτερικών εμπόδισε αυτή την επίσκεψη, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι την καθυστέρησαν αλλά δεν την εμπόδισαν. Είπε επίσης πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτά είναι υποθετικά και πως το ίδιο υποθετικά αν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις της σύσκεψης του Φεβρουαρίου του 2011, ίσως να μην καταλήγαμε στην έκρηξη.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος ή πρόθεση να μην δώσουμε στοιχεία. Κάπου δεν λειτούργησε σωστά το σύστημα», είπε ο τέως Υπουργός προσθέτοντας ότι αφενός η επιθυμία του για αναβολή είχε παρεξηγηθεί και ότι αφετέρου ο ίδιος είχε την εντύπωση ότι καθορίστηκε νέα ημερομηνία για επίσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων αργότερα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο συντονισμός και η υλοποίηση των αποφάσεων δεν είναι θέμα του Υπουργού αλλά των υπηρεσιακών. Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι τα θέματα με τα Ηνωμένα Έθνη δεν αφορούν τον συντονισμό αλλά είναι απόφαση του υπουργού Εξωτερικών και προσωπικές του οδηγίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά λέγονται τώρα σε υποθετική βάση και πως δεν υπήρχε ένδειξη ότι χρειαζόμασταν αυτή τη βοήθεια από τους Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Κυρώσεων.

Ερωτηθείς αν από τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και την 11η Ιουλίου 2011, όταν έγινε η φονική έκρηξη είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του φορτίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά.

Μετά την τραγωδία ζητήθηκε η συνδρομή του Κρατικού Χημείου

Μετά τον Μάρκο Κυπριανού ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατέθεσε η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, Πόπη Κανάρη, η οποία ανέφερε ότι αν αποστέλλονταν νωρίτερα δείγματα από το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αυτό θα είχε την ευχέρεια να τα αναλύσει μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και να διαπιστώσει η κατάσταση των σταθεροποιητών και αν είχε υποστεί αλλοίωση η πυρίτιδα.

Η κ. Κανάρη πρόσθεσε ότι οι συνθήκες φύλαξης (εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες) του φορτίου ήταν άμεσος παράγοντας που οδήγησε στη φονική έκρηξη.

Στην κατάθεση της η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου ανέφερε, ότι για να αποφασισθεί ο τρόπος φύλαξης ενός φορτίου πυρομαχικών θα έπρεπε να προηγηθούν αναλύσεις, ενώ δήλωσε ότι το Χημείο ήταν σε θέση να προβεί σε αναλύσεις από το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων όταν είχε αποφασισθεί η πραγματοποίηση αναλύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που είχε αρχίσει η αυτοανάφλεξη της πυρίτιδας στις 4 Ιουλίου, ήταν πλέον αργά να γίνει οτιδήποτε και πως, για την ίδια, η καλύτερη λύση ήταν η εκκένωση της Βάσης και ίσως και της περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πολυβίου, η κ. Κανάρη είπε ότι δεν ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους καμία βοήθεια και καμία ανάλυση πριν τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου. «Η εμπλοκή μας άρχισε στις 11 Ιουλίου όταν τηλεφώνησα στην Αστυνομία για να προσφέρω τη βοήθεια μας και να δούμε τι είδους εκρηκτικές ύλες υπήρχαν και πώς θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τους κινδύνους για την περιοχή, τους κατοίκους και το περιβάλλον», είπε. Αναφέροντας πως η ίδια είχε πάρει την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την Αστυνομία, είπε πως λειτουργοί του Χημείου πήγαν στην περιοχή της έκρηξης στις 13 Ιουλίου και πήραν τεκμήρια από τον κρατήρα της έκρηξης και άρχισαν τις αναλύσεις.

Ερωτηθείσα αν πήρε και άλλα δείγματα, είπε πως στις 18 Ιουλίου της παρέδωσαν άλλα πέντε δείγματα που προέρχονταν από το φονικό φορτίο, όμως ήταν αποθηκευμένα στο στρατόπεδο της Παλώδιας από το Μάρτιο. Τα δείγματα ήταν αυτά που θα έστελναν στην Ελλάδα για αναλύσεις, μετά την απόφαση της σύσκεψης της 7ης Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, τα δείγματα παρέμειναν στις αποθήκες της Παλώδιας και δεν στάλθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Η κ. Κανάρη ερωτηθείσα από τον κ. Πολυβίου αν θα είχε οποιοδήποτε πρόβλημα το Κρατικό Χημείο να αναλύσει τα δείγματα αυτά, αν τις αποστέλλονταν μέσα στον Μάρτιο ή Φεβρουάριο όταν λήφθηκε η απόφαση για αναλύσεις, είπε πως δεν θα είχαν καμία δυσκολία. «Ό,τι δυνατότητα είχαμε τον Ιούλιο, την είχαμε και πριν», είπε.

Η κ. Κανάρη είπε πως θα μπορούσαν να διαπιστώσουν κατά πόσον είχε αλλοιωθεί η σύνθεση της πυρίτιδας τον Μάρτιο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. «Τον Ιούλιο προβήκαμε σε ποιοτικές αναλύσεις και εντοπίσαμε ότι υπήρχε ήδη αλλοίωση της πυρίτιδας», είπε.

Ερωτηθείσα αν για να αποφασισθεί ο τρόπος χειρισμού ενός φορτίου εκρηκτικών θα πρέπει να προηγηθούν αναλύσεις, η κ. Κανάρη είπε πως «σίγουρα δεν μπορείς να αναλάβεις τη φύλαξη ενός φορτίου αν δεν ξέρεις ακριβώς τη σύνθεση της εκρηκτικής ύλης. Θεωρώ», πρόσθεσε, «πως όταν έχω να φυλάξω ένα τέτοιο επικίνδυνο φορτίο πρέπει να ξέρω τι έχω ακριβώς για να λάβω τις δέουσες αποφάσεις».

Αλαλούμ στο υπουργείο Άμυνας, λέει ο Πέτρος Καρεκλάς

Την άποψη ότι με τη λειτουργία στρατιωτικού επιτελείου στο Υπουργείο Άμυνας επικρατεί μία κατάσταση διαρχίας με στρεβλώσεις, αλαλούμ και σοβαρά προβλήματα και ότι ο ίδιος προέβη σε πολλές περιπτώσεις σε κρούσεις μέσω και γραπτών επιστολών για διόρθωση της κατάστασης και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διατύπωσε ενώπιον της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, ο Πέτρος Καρεκλάς, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Καρεκλάς, ο οποίος αποχώρησε από το ΥΠΑΜ στις 4 Ιουνίου 2010, απαντώντας σε ερωτήσεις του Επικεφαλής της Επιτροπής Πόλυ Πολυβίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η διαρχία και στρέβλωση που επικρατεί στο ΥΠΑΜ να επηρέασε το υπό εξέταση θέμα. Ερωτηθείς συγκεκριμένα κατά πόσο η διαρχία, η στρέβλωση και το αλαλούμ επηρέασε καθόλου την αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί και αν αυτή η στρέβλωση συνέτεινε στην ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και αμέλεια που οδήγησε στην τραγωδία, απάντησε «δεν το αποκλείω».

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι όταν μετατέθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το Δεκέμβριο του 2004 και είχε εισαχθεί ο θεσμός του στρατιωτικού επιτελείου, βρήκε εκεί μία διαρχία, υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, οι οποίοι ανακατεύονταν σε διάφορα πράγματα, αντιμετώπισε στρεβλώσεις και έγινε και σύσκεψη υπό τον Πέτρο Κληρίδη για να «μπουν τα πράγματα σε τάξη». Είπε επίσης ότι σε μία συγκεκριμένη περίπτωση που αφορούσε την απόλυση ενός στρατιώτη, υπήρχαν δύο διαφορετικές απαντήσεις από το ΥΠΑΜ.

Είπε ότι προτού φύγει από το Υπουργείο έθεσε ενώπιον του Υπουργού διάφορες απόψεις για διόρθωση των πραγμάτων, πολλές τις ενστερνιζόταν ο κ. Παπακώστας όμως σε τελική ανάλυση, «ήμουν εγώ εναντίον πολλών στρατιωτικών».

Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου αν το συγκεκριμένο σώμα έγινε αυτόνομο έναντι της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας, απάντησε θετικά ενώ θετική ήταν και η απάντησή του σε ερώτηση αν είχε δημιουργηθεί ένα άλλο μικρό ΓΕΕΦ στο ΥΠΑΜ.

Ο Πέτρος Καρεκλάς ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος για σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2009 και ότι έλαβε γνώση για την ύπαρξή της σε συνεδρίαση της Βουλής.

Ανέφερε ότι η πρώτη παρουσία του σε σύσκεψη ήταν στις 12/2/2009 πριν ξεφορτωθούν τα υλικά από το πλοίο και ο ρόλος του περιορίστηκε στο να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση χρημάτων που ήταν αναγκαία για να καλύψουν το κόστος μεταφοράς του υλικού στο Μαρί.

Διευκρίνισε ότι για πρώτη φορά άκουσε για το Μαρί στη σύσκεψη αυτή και ότι άκουγε πως το θέμα το χειριζόταν ο ΥΠΑΜ και ο ΥΠΕΞ στα «ψηλά δώματα». Είπε επίσης ότι από τις φωτογραφίες μετά την έκρηξη διαπίστωσε τον τρόπο φύλαξης και στοιβάγματος των εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ερώτηση για επιστολή που εστάλη από το ΓΕΕΦ με ημερομηνία 28/5/2009, στην οποία γινόταν λόγος για κατασκευή στεγάστρου, ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι κατά την άποψή του δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε διατυπωμένο αίτημα για στέγαστρο και ότι απλά γινόταν λόγος για λήψη μέτρων σε περίπτωση παραμονής του φορτίου.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος είχε διατυπώσει τον προβληματισμό για ποιό λόγο να γίνει στέγαστρο εάν υπήρχε ενδεχόμενο τα υλικά αυτά να εκποιηθούν και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα το καθεστώς του φορτίου και να ληφθεί πολιτική απόφαση για το θέμα.

Ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΞ στις 6/8/2009 στην οποία συμφωνήθηκε να παραμείνει το φορτίο υπό την επίβλεψη της ΕΦ και τον Οκτώβρη όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επανεξετάσουν το θέμα και να υποβάλουν εισηγήσεις. Σημείωσε ότι στη σύσκεψη αυτή τονίστηκε από πλευράς ΥΠΑΜ η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για να φύγει το φορτίο και ότι μας λέχθηκε ότι το θέμα είναι πολιτικό και σοβαροί λόγοι δεν μας επιτρέπουν να ενεργήσουμε, επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συρία και η Συνέλευση των ΗΕ και πρέπει να υπάρξει αναμονή ως τον Οκτώβρη.

Σε ερώτηση του κ. Πολυβίου ότι παρά το γεγονός ότι η απόφαση που λήφθηκε υπερισχύει, ίσως θα μπορούσε να ζητηθεί από πλευράς Υπουργείου ενημέρωση για το περιεχόμενο του φορτίου με δεδομένη την τοποθέτηση του Αρχηγού ΓΕΕΦ για την επικινδυνότητα, ο κ. Καρεκλάς απάντησε ότι έδωσε οδηγία ο φάκελος να έρθει κοντά του πριν τη λήξη της διορίας τον Οκτώβρη και έστειλε προς τούτο και επιστολή στο ΥΠΕΞ. Είπε ότι από τις εξηγήσεις που έλαβε αντιλήφθηκε ότι το θέμα είναι άκρως πολιτικό και ότι οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς έγκριση μπορούσε να μας εμπλέξει σε προβλήματα. Είπε εξάλλου ότι ανέφερε στον ΥΠΑΜ ότι ίσως το θέμα θα έπρεπε να εγερθεί ενώπιον του Υπουργικού για να υπάρξει ξεκαθάρισμα.

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι παρόλο που δεν του ήταν απόλυτα σαφείς οι πολιτικοί λόγοι, αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση και τη συμμετοχή τους στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, είπε ότι μέχρι και την αναχώρησή του από το ΥΠΑΜ δεν ξανασυζητήθηκε θέμα για το φορτίο και την αποθήκευσή του και ότι αντιλήφθηκε πως το καθεστώς συνεχίζεται ως έχει έως να υπάρξουν νεότερες οδηγίες, οι οποίες δεν δόθηκαν ενόσω ο ίδιος υπηρετούσε ως Γενικός Διευθυντής. Είπε ότι η μόνη εξέλιξη που υπήρξε ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας κατόπιν ενημέρωσης λειτουργών του γραφείου τους που επισκέφθηκαν το Υπουργείο για σκοπούς σύνταξης της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος επικοινωνούσε με τον ΥΠΑΜ και δεν είχε καμία επαφή με άλλο Υπουργό ή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καρεκλάς είπε τέλος ότι βρέθηκε για τελευταία φορά στη ναυτική βάση στις 3/6/2011 ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την άσκηση «Αργοναύτης» που έγινε παρουσία της στρατιωτικής και αστυνομικής ηγεσίας, ξένων πρέσβεων και άλλων επισήμων και όπως ανέφερε, «προσωπικά δεν άκουσα έστω και μία λέξη ανησυχίας από κανένα για το θέμα αυτό και ούτε κανείς ήρθε να μας πει ότι τώρα που είστε εδώ συγκεντρωμένοι όλοι, ελάτες να πάμε να δούμε το θέμα αυτό και να εξετάσουμε τι θα γίνει».

Το πρόγραμμα των καταθέσεων

Για αύριο Παρασκευή έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο υποδιοικητής της 3ης ΤΑΞΥΠ συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης και ο Κώστας Μιλτιάδους λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης και ο αντισυνταγματάρχης και υποδιοικητής της ΔΥΠ, Νίκος Γεωργιάδης. Η κατάθεση του τέως υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το πόρισμα

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοσιοποίηση του πορίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση, ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αυτός είπε είναι ο στόχος.

Μιλώντας το πρωί πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε σαφές ότι οι ποινικές διώξεις μπορεί να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος και η Επιτροπή, πρόσθεσε, δεν θα δεχθεί τίποτα που θα επηρεάζει τις ποινικές ανακρίσεις.

Συνεπώς, είπε, θα υπάρξει προσοχή σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: