23.9.11

Περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο θα κάνει η Τουρκία...


Εν τω μεταξύ, περιπολία «σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί χωρικά της ύδατα, αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη», θα κάνουν τα πλοία του... τουρκικού στόλου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Η κίνηση πραγματοποιείται τη στιγμή που η Τουρκία ζητά να σταματήσουν οι έρευνες της Λευκωσίας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η εφημερίδα "Ακσάμ" αναφέρει ότι έφτασε στα ανοιχτά της Αττάλειας το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas, το οποίο θα πάρει μέρος στις σεισμικές έρευνες, μετά από καταρχήν συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.

Η "Χουριέτ" γράφει σήμερα ότι "τα πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού ξεκίνησαν για τη Μεσόγειο" και ότι "ένα από αυτά θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου "δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ή της ΤΔΒΚ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ακσάμ", υπήρξε "καταρχήν συμφωνία" με τη νορβηγική εταιρεία Veritas για ενοικίαση ερευνητικού σκάφος έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων". Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι "η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: