22.9.11

Τάλιρα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ. Ωστόσο, δύο είναι αυτοί που βλέπουν όφελος από την ελληνική κρίση. Οσοι παίζουν στα χρηματιστήρια. Και τα κόμματα της Αριστεράς.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ «play» - ας πούμε: παίγνιο - στις διεθνείς αγορές. Μπορείς να παίξεις forex - συνάλλαγμα - ή παράγωγα κάθε μορφής όπου γης, ανάλογα με...
το αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα σωθεί στο παρά πέντε. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες των τριγμών στην ευρωζώνη φθάνουν πολύ μακρύτερα από τις γαλλικές τράπεζες. Ώς την Κίνα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πάλι, η παρτίδα φαίνεται καθαρή. Η κρίση είναι για τα κόμματα εξουσίας ό,τι τα Δερβενάκια για τον στρατό του Δράμαλη. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αύριο η ΝΔ καλούνται να λάβουν επώδυνες για την κοινωνία δημοσιονομικές αποφάσεις. Αλλιώς θα χαθεί σήμερα η έκτη ή αύριο η έβδομη και η όγδοη δόση. Ολα αυτά με την οικονομία σε αποσυμπίεση - δηλαδή σε αποπληθωρισμό. Με αυτά τα δεδομένα, τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι ωφελημένα. Είναι κόμματα διαμαρτυρίας. Και η διαμαρτυρία στη φάση που διανύουμε είναι σαν τα CDS. Τείνει να χτυπήσει ταβάνι.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα της Κουμουνδούρου βλέπουν πάλι τάλιρο - δηλαδή κάνα 5% στις εκλογές, οι οποίες - πού θα πάει; - θα γίνουν κάποια στιγμή. Μάλιστα, όσο αργότερα τόσο καλύτερα. Ο Αλέξης πρωτοστατεί σε κριτική κατά της κυβέρνησης. Η υποδοχή του Νίκου Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ταιριάζει σε αυτή τη λογική. Πάει όμως και παραπέρα.
Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ έδωσε διαχρονικά μεγάλη προσοχή στην εξέλιξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Οταν προ δεκαετίας και βάλε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επέλεξε δεξιόστροφη οικονομική πολιτική, ο «κόκκινος Οσκαρ» Λαφοντέν τά 'σπασε κι έφυγε. Εφτιαξε μαζί με τους ανατολικογερμανούς κομμουνιστές το κόμμα της Αριστεράς Ντι Λίνκε. Κι έζησαν αυτοί καλά έκτοτε. Το πείραμα άρεσε στον ΣΥΝ που από εποχής Νίκου Κωνσταντόπουλου άρχισε να γλυκοκοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ. Αρχικός αποδέκτης κάποιων ανοιγμάτων ήταν πριν από αρκετά χρόνια ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Δεν βγήκε τίποτε.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ δεν είναι πλέον πρόεδρος - ούτε καν του ΠΑΟ! Αλλά το Μνημόνιο πίεσε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έκανε συνοικέσιο με τον Αλέξη Μητρόπουλο στις αυτοδιοικητικές του περασμένου Νοεμβρίου. Δεν τους πήγε καλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην Κουμουνδούρου έχουν σταματήσει να το σκέφτονται. Αλλωστε, είναι προτιμότερο να μεταφέρεις τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνένωση με διάφορα αριστερά γκρουπούσκουλα σε μια προσέγγιση με τα θραύσματα του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και το φλερτ με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟ της Κουμουνδούρου - όπως και των κερδοσκόπων - μπορεί να αποδώσει με μία προϋπόθεση. Οτι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Διαφορετικά, θα έχουμε ντόμινο στην ευρωζώνη που θα διαλύσει τις αγορές. Αντίστοιχα, η χώρα, εφόσον πάει πίσω στη δραχμή, θα βρεθεί στην καρδιά του σκότους. Κάτι που δεν θα ωφελήσει πολιτικά κανέναν.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: