10.9.11

ΚΥΠΡΟΣ.Λίστα υποψήφιων Προέδρων θέλει να ετοιμάσει ο Αρχιεπίσκοπος...


Λευκωσία: Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές θα παρουσιάσει στον λαό σχέδιο λύσηςτου Κυπριακού και ότι θα καλέσει τον λαό να επιλέξει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας μέσα από κατάλογο προσωπικοτήτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει...
δικαίωμα να διατηρεί τις απόψεις του και να παρεμβαίνει, αλλά με τρόπο που δεν θα διαταράσσει την πολιτική αρμονία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ζητήματα ου ανήκουν κατ'εξοχή στη σφαίρα της πολιτικήςκαι ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχθούν.

Ο κ. Μητσόπουλος επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι παρεμβάσεις και μάλιστα "άκριτες" κατά την έκφρασή του εκ μέρους της Εκκλησίας, έχουν στο παρελθόν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγονται.

Ως προς την αναφορά του Αρχιεπισκόπου, ότι θα καλέσει τον λαό να επιλέξει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι προβληματίζει σοβαρά, αφού αφορά διαδικασία κατ'εξοχήν πολιτική.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου προιδιάζει με συμπεριφορά πολιτικού προσώπου και όχι πνευματικού ηγέτη.

Είπε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δικαίωμα να εκφράζεται και να τοποθετείται, αλλά ως πνευματικός ηγέτης πρέπει να μιλά τη γλώσσα της ενότητας και όχι του διχασμού.

Ανέφερε ακόμη ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας επιχειρεί να υποκαταστήσει θεσμούς και διαδικασίες.

Καταλήγοντας ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι εν όψει των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος, όλοι πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης και να αφήσουν κατά μέρος εκλογικούς σχεδιασμούς.

Και δικαίωμα και καθήκον έχει η Εκκλησία της Κύπρου, ιδιαίτερα δε ο προκαθήμενός της, να εκφράζει απόψεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Πρόκειται, είπε, για θεσμό διαχρονικό στην κυπριακή κοινωνία και διαδραμάτιζε πάντα ιστορικό ρόλο για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δικαιωμα ως πολίτης να διατηρεί άποψη για την πολιτική πορεία της χώρας του. Είπε επίσης, ότι δεν υπάρχει ούτε μεμπτό, ούτε συνταγματικό ζήτημα επί τούτου και πρόσθεσε πως δεν νομίζει ότι ο Μακαριώτατος διεκδικεί πολιτικό ή πολιτειακό ρόλο.

Η χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου θα δώσει ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού προς το λαό, τον οποίο θα καλέσει να βγάλει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από επιλογή προσωπικοτήτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης ανοικτού διαλόγου στην Αρχιεπισκοπή με 25 νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα του τόπου, οι οποίοι έθεσαν ενώπιον του προβληματισμούς, απορίες και σκέψεις που τους απασχολούν, ανακοίνωσε επίσης ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα αναλάβει τη Διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού ''MEGA'', ''ώστε να ακούγεται η φωνή της Εκκλησίας στο λαό,'' όπως είπε.

''Εγώ μετά τις δημαρχιακές και κοινοτικές εκλογές θα βγω με ένα σχέδιο λύσης, πολύ σύντομο να το καταλάβει κι ο απλός λαός, και θα καλέσω το λαό αφού συνεννοηθώ και με τους πολιτικούς και με άλλους που έχουν κάποιο εκτόπισμα - να διαλέξουν από όλη την Κύπρο 100, 150 σωστούς ανθρώπους που να μην έχουν σε βάρος τους τίποτα και να διαλέξαμε 5, 10 ως υποψηφίους και να πούμε στο λαό - κύριοι θα διαλέξετε εσείς. Μπορεί να γίνει μια κάλπη των δέκα χιλιάδων ατόμων κι εκείνος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους εκείνος να είναι ο υποψήφιος. Πρέπει όλος ο λαός να του συμπαρασταθεί διότι οποιοσδήποτε εκλεγεί με το 51% δεν θα μπορέσει να σταθεί γιατί θα έχει απέναντι του την Ευρώπη, θα έχει τα ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Αμερική. Οταν όμως είναι ολόκληρος λαός ούτε Ευρώπη μπορεί να τα βάλει με ένα λαό ούτε τα ΗΕ ούτε κανένας'', είπε.

Μιλώντας για ευθύνες όσον αφορά τη φονική τραγωδία στο Μαρί, ο Αρχιεπίσκοπος είπε : ''Δεν γίνεται κύριοι. Κάποιοι φταίνε κι έπρεπε να είχαν το θάρρος να το ομολογήσουν και να σηκωθούν να πάνε στο καλό. Είναι πολλοί που φταίνε, για να μην πω ότι όλοι φταίνε''.

Στόχος της Εκκλησίας για το διάλογο με τους νέους ήταν να γίνουν δεκτές εισηγήσεις και να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης, για το πώς θα μπορούσε να ενδυναμωθεί η σχέση και ο ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου στη ζωή της νέας γενιάς του τόπου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως έχει πλησιάσει και τον έχουν πλησιάσει αρχηγοί κομμάτων και ήδη έχει κατασταλάξει κι έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι θέλει ο λαός και τι πρέπει να κάμει η Εκκλησία.

''Το φόβο στις κατηγορίες ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να ανακατεύεται σε αυτά τα θέματα τους έχω πει, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, η Εκκλησία για δύο χιλιάδες χρόνια είναι επικεφαλής αυτού του λαού και το εθνικό θέμα μας ενδιαφέρει και θα έχουμε άποψη να την λέμε ξεκάθαρα'', πρόσθεσε.

Το θέμα των συνομιλιών για μένα, συνέχισε, έχει αποτελματωθεί, έφθασε στο έσχατο σημείο που δεν ωφελεί πλέον οποιαδήποτε συζήτηση.

Επρεπε προ πολλού, είπε, να είχαν σταματήσει οι συνομιλίες διότι έφυγαν από τη βάση τους. «Η συνέχιση της πολιτικής του καλού παιδιού πέφτει στο κενό».

''Σήμερα δεν συζητούμε για ομοσπονδία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός με την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο μίλησε και μιλούσε συνεχώς περί δύο κρατών κι ότι δεν επιστρέφει τίποτα. Ηταν μια αφορμή για να σταματήσουμε τις συνομιλίες, όμως δεν τις σταματήσαμε. Η λύση στο θέμα μας δεν υπάρχει διότι αν υπάρξει λύση ομοσπονδιακή, αποκλείεται να πάμε στην ομοσπονδία. Η Τουρκία τουλάχιστον τώρα δεν είναι έτοιμη να δώσει λύση σωστή στο Κυπριακό, θέλει δύο κράτη'', είπε.

''Ούτε και διχοτόμηση θέλει, θέλει δύο κράτη που σε λίγο καιρό θα φύγει από το κράτος που θα αποκτήσει κρατική οντότητα, και θα έρθει από εδώ και ο χρόνος τουρκοποίησης της πατρίδας μας, δεν θα είναι πολύ μακριά'', πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οφείλει ο απλός λαός να βρίσκεται σε μια εθνική εγρήγορση γιατί άλλα λάθη δεν χωρούν.

''Αν κάνουμε άλλο λάθος, η τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι δεδομένη. Εχω ενθαρρυνθεί γιατί στις τελευταίες εκλογές, τις βουλευτικές ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν πήγε να ψηφίσει που σημαίνει ότι ο λαός μας άρχισε να αντιδρά. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο για την Εκκλησία, όπου σταθώ, κάτσω, κυκλοφορήσω, ακούω 'εσείς μας μείνατε, η Εκκλησία, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα άλλο παρά μόνο στην Εκκλησία'. Κι αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο λαός έχει σεβασμό και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε, να μείνουμε με κλειστό στόμα αλλά αυτή την επιθυμία του λαού να έρθουμε να την υλοποιήσουμε'', είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να γίνει ένα σωστό κράτος όπου η πλειοψηφία να κυβερνά, η μειοψηφία να κατοχυρώνεται.

''Μάλιστα με το δώρο αυτό μας έστειλε ο Θεός, τα αέρια, τα πετρέλαια κλπ. νομίζω ότι θα κάνει ακόμη τους Τ/κ να σηκωθούν πάνω, να επαναστατήσουν και πρέπει να τους βοηθήσουμε να διώξουν και τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους γιατί δεν μπορεί να γίνει κράτος σωστό αν εδώ βρίσκονται εδώ οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός'', ανέφερε.

Αν η Αγκυρα, συνέχισε, μας έλεγε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα κράτος όπως θέλετε αλλά να μείνουν οι έποικοι εδώ, η τουρκοποίηση είναι δεδομένη.

''Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, δεν θέλουμε εγγυήσεις, ασφάλεια, ούτε από την Τουρκία ούτε από κανένα. Εγγύηση μας είναι αυτή ταύτη η Ευρώπη, της οποίας μέλη είμαστε'', συμπλήρωσε.

''Πρέπει ο λαός'', ανέφερε, ''να ενδιαφερθεί για το μέλλον του τόπου, δεν πρέπει να αδιαφορήσει γιατί ορίστε η αδιαφορία πού μας οδήγησε, σε αυτή την καταστροφή και να χάνουμε ζωές''.

''Τα οικονομικά δεν με ενδιαφέρουν πολύ. Αργά ή γρήγορα θα βγούμε από πάνω, θα δουλέψουμε. Ο Κύπριος ξέρει να βγαίνει πάνω από τις καταστάσεις. Αλλά χάσαμε ζωές κι ούτε λίγο ούτε πολύ μπορεί να ακούσουμε αύριο ότι δεν φταίει κανένας. Δεν γίνεται κύριοι. Κάποιοι φταίνε κι έπρεπε να είχαν το θάρρος να το ομολογήσουν και να σηκωθούν να πάνε στο καλό. Είναι πολλοί που φταίνε για να μην πω ότι όλοι φταίνε'', πρόσθεσε.

''Η αδιαφορία δεν μας συμφέρει. Πρέπει ο λαός επιτέλους να πάρει στα χέρια του την τύχη του, να ενδιαφερθεί για την πατρίδα του γιατί αν τουρκοποιηθεί ο τόπος τούτος τετέλεσται'', είπε.

Αναφερόμενος στη διακίνηση Ε/κ και Τ/κ από τα οδοφράγματα, είπε πως είναι απόδειξη στους Ευρωπαίους ότι Ε/κ και Τ/κ μπορούν να συμβιώσουν.

Διευκρίνισε ότι οι Ε/κ δεν πρέπει να πηγαίνουν στα κατεχόμενα συμφεροντολογικά για να κάνουν πιο φθηνές αγορές γιατί πρέπει να σκεφθούν ότι έχουμε αγώνα επιβίωσης

Σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά αν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και να εφαρμόσει τις αρχές της ΕΕ και στην Κύπρο.

Δεν πρόκειται, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, να δώσουμε το δικαίωμα κρατικής υπόστασης στο ψευδοκράτος.

Ερωτηθείς αν η πιθανή εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει καλά αποτελέσματα, είπε πως ''πιστεύω ότι είναι καλό γιατί θα πρέπει να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά''.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, κι ένα μέρος του τουρκικού λαού ίσως να μπορεί να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά αλλά όχι οι μάζες. Σημείωσε πως αν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για το εκεί Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Σε άλλη ερώτηση για τη συντήρηση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, είπε πως χρήματα υπάρχουν αλλά οι Τούρκοι δεν μας αφήνουν να το συντηρήσουμε με τον ισχυρισμό ότι το Μοναστήρι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Πρόσθεσε ότι πολλά είναι τα αρχαία μνημεία στα κατεχόμενα που χρειάζονται συντήρηση αλλιώς θα καταρρεύσουν.

Για το θέμα της Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η Εκκλησία επιμένει όπως αυτή παραμείνει ''ελληνοκεντρική'', όπως ήταν μέσα στους αιώνες κι ότι νέα κατασκευάσματα θα αποτύχουν.

Οσον αφορά την ανεργία, εξέφρασε την ανάγκη όπως η Κύπρος καταστεί κέντρο πωλήσεως υπηρεσιών, γεγονός που θα απορροφήσει μεγάλο εργατικό δυναμικό.

''Είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Υπάρχουν περιθώρια ούτως ώστε αυτός ο λαός να έχει δουλειά, να ζει υπέροχα και να μην υπάρχει ανεργία''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η Εκκλησία δίνει κάθε χρόνο γύρω στα 5 εκ. ευρώ ως φιλανθρωπίες.

Θέματα που έθεσαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου οι νέοι ήταν οι προγαμιαίες σχέσεις, η ομοφυλοφιλία, οι εκτρώσεις, ο έλεγχος των γεννήσεων, η στρατιωτική θητεία, η μετατροπή της θείας λειτουργίας στη νέα δημοτική γλώσσα και άλλα.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: