4.9.11

Αντίο στα «χρυσά χρόνια» της ΔΕΘ...


Ανεπιστρεπτί έχουν περάσει τα «μεγαλεία» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και οι εποχές που η πόλη έσφυζε από ζωή και αποτελούσε πόλο έλξης για επιχειρηματίες αλλά και απλούς επισκέπτες. Στα ξενοδοχεία δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο ούτε... για δείγμα, τα εμπορικά καταστήματα γέμιζαν τα... ταμεία τους όπως και τα εστιατόρια, τα καφέ και τα ξενυχτάδικα της Θεσσαλονίκης, που ζούσε τη δική της, μοναδική γιορτή.

Σήμερα, έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι πύλες της 76ης ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη που ετοιμαζόταν να υποδεχθεί το άλλοτε σημαντικότερο οικονομικό γεγονός της χώρας. Δεν είναι όμως η πρώτη χρονιά που παρατηρείται αυτή η κατάσταση. Από το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας και ακόμη εντονότερα από το 2009, ο θεσμός της ΔΕΘ έχει αρχίσει σταδιακά να απαξιώνεται και να αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία.

Καθοριστικό ρόλο στην απώλεια της λάμψης της ΔΕΘ, είναι ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου έφτασε να είναι μια γενικού ενδιαφέροντος διοργάνωση χωρίς συγκεκριμένο χαρακτήρα και στόχο, γεγονός που της έχει αποδώσει έναν καθαρά θεσμικό ρόλο με συνέπεια τον υποβιβασμό της για τους εμπορικούς επισκέπτες. Στα παραπάνω έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια τα επεισόδια, που πάνε πακέτο με τα εγκαίνια της ΔΕΘ και πλέον και η οικονομική κρίση.

Οι επιχειρηματίες της πόλης αναπολούν τα «χρυσά χρόνια» της διοργάνωσης, τα οποία εκτιμούν πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το τι θα φέρει η φετινή διοργάνωση. «Φέτος, σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, η κίνηση μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ υποτονική έως ελάχιστη. Η έκθεση την τελευταία δεκαετία, από άποψη επισκεψιμότητας έχει προσανατολιστεί στα δύο σαββατοκύριακα, λόγω του γενικού της περιεχομένου», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Σύμφωνα με τον κ.Θωμόπουλο, καταγράφονται ιδιαίτερα μειωμένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, σε σχέση με παλαιότερες διοργανώσεις.

Φανερά απαισιόδοξος για τη φετινή ΔΕΘ εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, δηλώνοντας ωστόσο πως το εμπορικό κέντρο της πόλης είναι έτοιμο, με χαμηλές τιμές και προσφορές, να υποδεχθεί τους όποιους επισκέπτες.Θυμάται, δε, προηγούμενες διοργανώσεις, μέχρι το 2008, όταν η αυξημένη επισκεψιμότητα της έκθεσης και η μεγάλη απήχηση που είχε έφερνε ζεστό χρήμα στα ταμεία των καταστημάτων, τα οποία έβλεπαν για μία εβδομάδα τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 12%. «Αυτά τα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δείξουμε σεβασμό στον θεσμό της έκθεσης, ο οποίος έχει υποτιμηθεί σημαντικά, ενώ και η εικόνα της πόλης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι θελκτική για περισσότερο κόσμο», δηλώνει.

Μια τελείως διαφορετική πόλη έβλεπε πριν από δυο-τρία χρόνια ο επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης, Γεράσιμος Φιώρος, ο οποίος υποστηρίζει πως τα προηγούμενα χρόνια η έκθεση είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και υπήρχε σημαντική αύξηση του τζίρου στα καταστήματα.

Φέτος, αναμένει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς, όπως σημειώνει, η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία διετία. «Όλη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους φόρους και την ανεργία έχει ταράξει το συναίσθημα του Έλληνα και έχουν φέρει σε απόγνωση τον κόσμο, ο οποίος το πρώτο που θα κόψει θα είναι η διασκέδασή του», αναφέρει.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: